Vernieuwde Vredesfietsroute officieel voorgesteld
11 maart 2023 - Ieper - Bron: Westtoer
In Ieper presenteerde Westtoer de vernieuwde Vredesfietsroute. Via deze route verken je het vroegere front van de Eerste Wereldoorlog op de Ieperboog. Het aangepaste traject van 45,2 km gidst je langs WO I-sites, bijzondere natuur en imponerende panorama’s in de regio Ieper, Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke.De lancering van de Vredesfietsroute kadert in een volledige herwerking van het recreatieve fietsaanbod in West-Vlaanderen. Westtoer speelt nog beter in op de beleving van recreanten dankzij de integratie van nieuwe paden, natuurgebieden en leuke stopplaatsen langs de fietsroutes. In totaal worden 25 nieuwe fietsroutes gelanceerd. Zeven daarvan werden vorig jaar reeds geopend en de Vredesfietsroute is de veertiende van 18 nieuwe en vernieuwde fietsroutes die in het voorjaar van 2023 worden voorgesteld. Westtoer organiseert in 2023 een themajaar rond fietsen en wandelen vanuit het nieuwe merk ‘Visit West-Vlaanderen’. Dit is een overkoepelend toeristisch platform dat vooral de fiets- en wandelmogelijkheden alsook de gastronomische troeven uit West-Vlaanderen presenteert.

“Vanuit vredesstad Ieper verken je het vroegere front van de Eerste Wereldoorlog op de Ieperboog. Tijdens de fietstocht passeer je verschillende WO I-sites. Het Soldatenfriedhof in Langemark-Poelkapelle is een aangrijpende stilteplek. Boven aan het gigantische Tyne Cot Cemetery krijg je een mooi uitzicht over de streek. De Mijnenslag van 1917 laat zich goed zien in de Caterpillarkrater in provinciedomein Palingbeek. Wie meer wil weten over de meest beslissende slag van de oorlog aan het Westfront moet beslist een kijkje nemen in het Memorial Museum Passchendaele 1917. Vanuit de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Zonnebeke geniet je van een prachtig uitzicht op de weidse omgeving. Dit uitkijkpunt kadert in het project Horizon 2025. De route voert je ook door prachtige natuur zoals de Gasthuisbossen, Zillebekevijver, Provinciedomein De Palingbeek en het Polygoonbos. Neem even de tijd om uit te blazen op een gezellig terras, bij hoeveproducenten of op een leuk picknickplekje. Je passeert onder andere picknickzones aan Hill 60 en Site John McCrae”, aldus Sabien Lahaye-Battheu gedeputeerde voor Toerisme.
De route wordt bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en kent startpunten aan Toerisme Ieper, Provinciedomein Palingbeek, de Markt van Langemark en Toerisme Zonnebeke. Aan deze vier startpunten staat telkens een startbord.

Alle nieuwe en herwerkte routes worden als ‘bewegwijzerde suggestieroute‘ geïntegreerd op de fietsnetwerkkaarten. Van deze routes zal er geen aparte folder meer verschijnen. De fietsnetwerkkaarten met de suggestieroutes zijn vanaf eind maart te koop in de webshop van Westtoer (shop.westtoer.be) en partners (diensten voor toerisme, bezoekerscentra, boekhandels, etc.). Via www.visitwestvlaanderen.be vind je alle informatie over deze nieuwe fietsroute terug en kan er een gratis pdf-bestand met routekaart en gpx-bestand van het traject worden gedownload.