Striptekenaar Ivan Adriaenssens ontwerpt beeld 100 jaar Guynemer & Canadien-herdenking
10 april 2023 - Langemark-Poelkapelle - Bron: Gemeente Langemark-Poelkapelle
Striptekenaar Ivan Adriaenssens ontwerpt het beeld voor het grote herdenkingsweekend dat plaatsvindt tussen 8 en 9 juli in Poelkapelle en Sint-Juliaan. Het weekend krijgt als naam ‘Le Capitaine & The Soldier’.
 
De Eerste Wereldoorlog is een grote passie van Adriaenssens. Zo tekende hij onder meer de historische strip over de slag bij Passendale en Cambrai in 1917 ‘De laatste Braedy’, graphic novel ‘Oorlog in Waregem’ over de laatste wegen van de oorlog in Waregem en ‘Cher ami’ over drie iconische dieren uit de Groote oorlog.
 
Het beeld dat Adriaenssens maakte voor het herdenkingsweekend, toont twee monumenten: het Guynemermonument uit Poelkapelle en ‘The Brooding Soldier’ uit Sint-Juliaan.


 
Op 8 juli 1923 zal het 100 jaar geleden zijn dat beide monumenten plechtig werden ingehuldigd. In het weekend van 8-9 juli vindt hierover een grootse herdenking plaats onder de naam ‘Le Capitaine & The Soldier’.
 
Het Franse ‘Le Capitaine’ verwijst naar Georges Guynemer, één van de bekendste luchthelden uit de Eerste Wereldoorlog, waarvoor een monument is opgericht in Poelkapelle met de kenmerkende ooievaar, een verwijzing naar het Escadrille des Cicognes.
 
Het Engelse ‘The Soldier’ verwijst dan weer naar ‘The Brooding Soldier’, het monument opgedragen aan de meer dan 2000 Canadese militairen die het leven lieten bij de eerste gasaanval tijdens de Tweede Slag om Ieper in de Eerste Wereldoorlog.
 
In aanloop van ‘Le Capitaine & The Soldier’ worden al een aantal activiteiten georganiseerd.
  • Artist in residence Jan Fieuw onthult op 12 mei zijn kunstinstallatie ‘Both Faces’
  • Op 15 mei houdt Johan Vanbeselaere de voordracht ‘100 jaar op zoek naar Georges Guynemer’
  • Vanaf 9 juni kan je aan ‘The Brooding Soldier’ in Sint-Juliaan de expo ‘100 jaar Brooding Soldier’ bezoeken
  • Op 3 juli geeft Dr. Natasha Silk een lezing over hoe Britse soldaten aan het front omgingen met rouw en verdriet.
 ‘Le Capitaine & The Soldier’ kwam tot stand binnen het themajaar Eerste Wereldoorlog: LANDSCAPES | Feel Flanders Fields, ontwikkeld door Westtoer en Toerisme Vlaanderen.
 
Het volledige programma van het herdenkingsweekend wordt binnenkort bekendgemaakt. 
 
Meer info: