Oekraïens kunstenaar Nikita Kadan te gast in IFFM
05 July 2023 - Ieper - Bron: In Flanders Fields Museum
In 2023 is Nikita Kadan (Kiev, 1982) de artist in residence van het In Flanders Fields Museum. Momenteel woont hij in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. In de twee werken die hij voor het museum maakte, linkt hij de geschiedenis van Ieper aan de oorlog waarmee hij dagelijks wordt geconfronteerd. Door de oorlogsomstandigheden kon Nikita Kadan zijn land niet verlaten. Zijn werken werden gerealiseerd door Ieperse kunstenaars, vaklieden en medewerkers van het In Flanders Fields Museum.  

Kunstwerken zijn een 'punch in the face'
 
Jaarlijks nodigt het In Flanders Fields Museum een Artist in Residence uit. Een hedendaags kunstenaar die een werk maakt, geïnspireerd op het museum, de collectie en het oorlogsverleden van Ieper. Dit jaar werkt het museum samen met de Oekraïense artiest Nikita Kadan (°1982). Hij realiseerde twee kunstwerken. In het hart van het museum toont Nikita Kadan een sculptuur: The Veil of Irpin. In deze installatie gebruikt Kadan puin en vervormde metalen platen uit het Oekraïense oorlogsgebied. Het resultaat is een onbeweeglijke metalen vlag, opgehangen aan een massief kruis dat op een stenen sokkel is geplaatst. In de Sint-Pieterskerk treed je als bezoeker binnen in een cirkelvormige ruimte, gemaakt van doorzichtig textiel. Je hoort het loeien van sirenes, scherp en aanhoudend. De soundscape van een naderende oorlog contrasteert fel met de sacrale stilte van de kerk.
 
Dominiek Dendooven (medewerker In Flanders Fields Museum): "De kunstwerken zijn een spreekwoordelijke 'punch in the face'. De grootsheid van het kunstwerk in het In Flanders Fields Museum doet denken aan de vele oorlogsmonumenten die je in ons landschap ziet. Het oorverdovende werk in de Sint-Pieterskerk grijpt onmiddelijk naar de keel."

Dimitry Soenen (voorzitter AGB Musea): "Jaarlijks nodigt In Flanders Fields Museum een hedendaags kunstenaar uit. Tijdens de residentie worden één of meerdere werken gemaakt. Ook dit jaar zetten de installaties aan tot reflectie over oorlog."
 
Geen evident parcours
 
De keuze van het museumteam om samen te werken met de Oekraïense artiest was een logische keuze. Kadan is een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars uit het land. De oorlogssituatie maakte de samenwerking echter uitdagend. Het voorbereidende bezoek dit voorjaar kon doorgaan. Kadan kreeg een rondleiding door enkele medewerkers en vrijwilligers van het museum. Zo werd hij helemaal ondergedompeld in het oorlogsverleden van Ieper.

Daarna bleek het voor Nikita Kadan onmogelijk om het land te verlaten. Jonge mannen zoals hij worden geacht zich beschikbaar te houden voor legerdienst en hij moet zich daarom wekelijks melden. Gelukkig kwam de Ieperse kunstenaar Palieter Hillewaere te hulp om de werken, in nauw overleg met Nikita, te realiseren. Hij kon op zijn beurt beroep doen op andere Ieperse kunstenaars en vaklieden, evenals op de medewerkers van het In Flanders Fields Museum. Het is dus aan de goodwill en enorme inspanningen van onder meer Palieter Hillewaere, Bea Callemeyn, Bert Gruson, Lisa Guerra en anderen te danken dat het publiek het werk van Kadan kan aanschouwen. 

praktisch
  • 'The Veil of Irpin' - In Flanders Fields Museum - 1 juli-31 december 2023 
  • 'Tryvoha (the Sirens and the Mast)' - Sint-Pieterskerk (Rijselstraat) Ieper - 1 juli-31 augustus 2023 - gratis toegang