Monumenten Le Capitaine en The Soldier 100 jaar oud
07 July 2023 - Langemark-Poelkapelle - Bron: Gemeente Langemark-Poelkapelle
Op zaterdag 8 juli 2023 worden zowel het Guynemermonument in Poelkapelle als ‘The Brooding Soldier’ in Sint-Juliaan opnieuw plechtig ingehuldigd, dag op dag en uur op uur, 100 jaar na de eerste inhuldigingen.
 
Het archief van Langemark-Poelkapelle heeft nog een historische affiche in bezit van de inhuldiging van het Guynemermonument op 8 juli 1923. Op de affiche zou de inhuldiging om 14.00u plaatsvinden in aanwezigheid van koning Albert I. In werkelijkheid vond de inhuldiging pas om 15.00u plaats en gaf koning Albert verstek. Zaterdag 8 juli zal het monument opnieuw ingehuldigd worden, om 15.00u en in aanwezigheid van een afgevaardigde van de koning.Na de inhuldiging op 8 juli 1923 werd ook een historische foto genomen aan het Guynemermonument. Deze foto willen we opnieuw nemen. Fotoclub So-Iso neemt de foto. De regie is in handen van Andy Veeckman.
 
Op de historische foto zie je onder meer vlaggen, militairen, een priester en heel veel publiek in de klederdracht van toen. Deze foto willen we nu zoveel mogelijk nabootsen. We roepen iedereen op om 8 juli om 16.00u in klederdracht uit de jaren 1920 naar het monument te komen en mee te poseren voor de heruitgave van deze retrofoto. Ook roepen we op aan de mensen die rond het standbeeld wonen om Belgische of Franse vlaggen uit te hangen aan hun raam of balkon. Iedere deelnemer aan de retrofoto ontvangt een digitaal beeld als souvenir.


 
‘Le Capitaine & The Soldier’ kwam tot stand binnen het themajaar Eerste Wereldoorlog: LANDSCAPES | Feel Flanders Fields, ontwikkeld door Westtoer en Toerisme Vlaanderen.
 
Programma: www.lp.be/capitaineandsoldier