Crypte van de IJzertoren wordt Unesco Werelderfgoed
21 September 2023 - Kaaskerke - Bron: Museum aan de IJzer
139 WOI begraafplaatsen en herdenkingssites langs het Westelijk front, van Nieuwpoort tot aan de Zwitserse grens, worden ingeschreven op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Ook de crypte van de IJzertoren maakt hier deel van uit.
 
De beoordelingscommissie koos er bewust voor om de lijst met sites niet te beperken tot begraafplaatsen maar om ook de herdenkingsplaatsen in de lijst op te nemen. Ze erkende het belang van deze begraafplaatsen en sites als uitdragers van de vredesboodschap, als aanklacht tegen de oorlog.


 
Elke groep die op de IJzertorensite gegidst wordt, elke bezoeker die de Nooit-Meer-Oorlog boodschap op de IJzertoren leest, elke deelnemer aan de IJzerbedevaart, iedereen die ooit deelnam aan ons zomerkamp ‘Word Vredesambassadeur’, een lezing meepikte of het museum bezocht, zal erkennen dat onze volledige werking deze boodschap uitdraagt.

Het is dan ook met trots dat het Museum aan de IJzer op donderdag 21 september 2023, Internationale Vredesdag, de Vredesvlag over de site laten wapperen.