De restauratiewerken aan de IJzertoren zijn gestart
17 August 2023 - Kaaskerke - Bron: Museum aan de IJzer
Op dinsdag 8 augustus is aannemer MRT – Monument Group gestart met de 2de fase van de bouwkundige restauratie van de IJzertoren.

Het wordt veel ingrijpender dan de 1ste fase van 2014 tot 2018. Toen omvatte het dossier het aanbrengen van nieuwe dichtingslagen op de terrassen van de kruiskop, het vervangen van de terrastegels en de toegangsdeur naar het dakterras en dichtingswerken in de kruiskop van de toren.                                                                                                   

Nu is voorzien dat de gevels van de toren worden gereinigd, ontmost, hersteld en waterkerend behandeld, de afdekstenen op de terrassen worden hersteld of vervangen en eveneens van een waterkerende laag worden voorzien, de lager gelegen platte daken een nieuwe afdichtingslaag krijgen en het volledige buitenterras op de eerste verdieping opnieuw wordt afgedicht en waar nodig een nieuwe betegeling krijgt. Niet enkel de gevels en terrassen krijgen een restauratiebeurt, ook het buitenschrijnwerk in aluminium en hout wordt nagezien en hersteld of vervangen. En tenslotte staat ook het vernieuwen van de dichtingen en sluitingen van de ramen in de panoramazaal op de planning.

De aannemer krijgt 180 werkdagen om de restauratie uit te voeren en uiterlijk september 2025 moet het dossier helemaal zijn afgewerkt.

Ook voor dit studieproject – en ondertussen al 30 jaar lang ! – kunnen wij opnieuw rekenen op de deskundigheid van architect Rudy Vereecke.
De werken volgen kan via onze website, wij posten regelmatig nieuwe beelden

Heel belangrijk om weten is dat de site, de toren en het museum tijdens de volledige renovatieperiode open en toegankelijk blijven voor het publiek. 

Een bezoek uitstellen tot na de restauratie is dus in geen geval nodig.
Bovendien, de toren in de stellingen levert ongetwijfeld ook mooie beelden op! 

Wist-je-dat - Inschatting steigermateriaal totaal project:
  • Gewicht stelling:  ± 264 150 kg
  • Verticale staanders: ± 9,5 km
  • Horizontale liggers: ± 20,56 km