Nieuw: 1000 soldaten – muzikale wandeling op Lijssenthoek Military Cemetery
09 November 2023 - Poperinge - Bron: Stad Poperinge
In het toeristisch aanbod van Poperinge zit een nieuwe wandeling, met als leidraad het lied '1000 soldaten' van Willem  Vermandere. Negen internationale artiesten geven hun interpretatie aan of bewerking van dit iconische nummer. Je kan de nummers beluisteren bij het graf van een soldaat. De Franse versie kan je  beluisteren bij het graf van een Franse soldaat, de Indische bij het graf van een Indische soldaat enzovoort. Ontdek ook de Ierse, Engelse, Arabische, Chinese, Duitse, Italiaanse en Zoeloe versies. De oorspronkelijke versie van Willem Vermandere & Guido Desimpelaere is te horen bij het graf van Richard Van Neste, de enige Vlaming begraven op Lijssenthoek.

Wandelkaart en Erfgoed-app

Een gratis wandelkaart krijg je in het bezoekerscentrum Lijssenthoek of bij Toerisme Poperinge, Grote Markt 1. De wandelkaart bevat 10 QR-codes. Scan je die in, dan krijg je het lied te horen.

De wandelkaart bevat ook een QR-code naar de Erfgoed-app. De app bevat niet alleen alle liedjes maar geeft ook meer uitleg over het verhaal achter de grafsteen en de muzikanten achter het nummer.

Mustafa Avzar

Dit project kwam tot stand in samenwerking met Mustafa Avzar van het Muzikantenhuis in Gent. Willem Vermandere en Mustafa Avzar kennen elkaar sinds 2011. Het muzikale project Deze Stad bracht hen samen. Mustafa brengt op de gelijknamige plaat een Turkse en een Vlaamse versie van ‘Voor Marie Louise’. Als Willem in het Gentse moet zijn voor een concert, durft hij voor of na al eens binnen te springen in het Muzikantenhuis, voor een jamsessie met Mustafa.

Mustafa Avzar werd gevraagd als curator van het project '1 000 soldaten'. Hij kreeg het lijstje met de 30 nationaliteiten die vertegenwoordigd zijn op Lijssenthoek. Mustafa engageerde negen artiesten. Aan de artiesten werd de vrijheid gegeven om hun interpretatie of bewerking te geven van het lied '1 000 soldaten'.
  • Franse versie: André Cruyt & Bert Ruymbeek
  • Duitse versie: Martina Diessner & Adriaan Van Wonterghem
  • Ierse versie: Davóg Rynne
  • Indische versie: Baul meets Saz, een Turks-Indisch trio (Emre Gültekin, Malabika Brahma en Sanjay Khyapadat)
  • Arabische versie: Emerald Beryl H. Bouazza & Zeynel Demir
  • Italiaanse versie: Francesca Manoccio
  • Zoeloe versie: Stella Khumalo
  • Engelse versie: Heather Grabham & Erwin Libbrecht
  • Chinese versie: Dong Jinming, Chen Xiaohan, Shao Shufang, Ni Jianwei, Zhang Xiying en Ren Hao
Voorgesteld op 11 november

'1 000 soldaten' wordt voorgesteld op 11 november 2023 in CC Ghybe, Poperinge, om 11.30 u. Willem Vermandere, Mustafa Avzar en een aantal artiesten zullen aanwezig zijn en hun versie brengen. Alle plaatsen voor deze voorstelling zijn volzet.