Peetman bezingt de Kerstnacht van 1914
06 December 2023 - Ieper - Bron: Peter Wisse
Een hoopvol Kerstnummer over de waanzin van oorlog

‘Het Kerstbestand van 1914 toont ons het mooie van Kerst en de waanzin van oorlog’ aldus de Middelburgse singer songwriter Peetman. Het inspireerde hem tot het schrijven van zijn nieuwe single ‘Kerstnacht 1914’. Het is een Kerstnummer met een boodschap, waarvoor een bijzondere gebeurtenis uit de Eerste Wereldoorlog als inspiratie diende.

Als kind hoorde Peetman op de lagere school, tijdens de geschiedenisles, het verhaal over het Kerstbestand van 1914. De actualiteit deed hem aan dat verhaal terugdenken. Kort gezegd ontstond er tijdens de vijf maanden eerder begonnen Eerste Wereldoorlog, in de Kerstperiode, een moment van vrede tussen Duitse en Engelse soldaten. De wapens werden neergelegd; er werden Britse flessen bier geruild voor Duitse schnaps; er werd gezongen; gevoetbald, gelachen en gepraat. Na een aantal dagen betrokken beide kampen weer hun loopgraven en gingen de oorlogshandelingen verder alsof er nooit iets gebeurd was. Het verhaal is mooi en krankzinnig tegelijkertijd. Mooi omdat de gezamenlijke Kerstgedachte het vechten deed stoppen, maar krankzinnig dat de wapens erna weer werden opgepakt. Dit laatste gebeurde door orders van bovenaf. De leiders hielden dit verhaal het liefst stil. Zij vonden het geen mooi Kerstverhaal, maar een nachtmerrie over deserteurs en landverraders. 

Peetman vindt het belangrijk dat dit verhaal niet vergeten wordt. Het is een verhaal dat de hoop geeft dat iedere oorlog gestopt kan worden. En dat op een simpele manier: door aan beide kanten de wapens neer te leggen. Het gaf hem de inspiratie voor dit nummer. Geen zoetsappige Kerstsong, maar een nummer over iets wat helaas nog steeds actueel is: oorlog. 
 
Meer info: www.peetman.com