Rekruten ontvangen hun eenheidsmuts
19 December 2023 - Diksmuide - Bron: Dodengang Diksmuide
Tien weken geleden startte een groep van 30 rekruten met de basisopleiding van het bataljon Carabiniers Prins Boudewijn-Grenadiers. Dat is het allereerste peloton van de eenheid dat de Militaire Initiatie Fase volgde in het kwartier Lombardsijde te Nieuwpoort. 26 rekruten hebben dit tot een goed einde gebracht en kregen vrijdag 15 december 2023, tijdens de Mutsenparade en in het bijzijn van familieleden, hun baret van Carabinier-Grenadier in ontvangst genomen.Vanaf januari 2024 zetten ze hun gespecialiseerde opleiding tot infanterist verder in Leopoldsburg. Als ze hiervoor slagen zullen ze in Nieuwpoort de rangen van de Derde Compagnie van 1C/1Gr versterken. Het organiseren van een basisopleiding startte als proefproject, maar zal in de toekomst met zekerheid verdergezet worden.


 
Peter Medard Depuydt
 
Traditiegetrouw wordt er aan een Mutsenparade een historisch Carabinier of Grenadier gekoppeld. Deze ‘peter’ is een soldaat die in het verleden plichtsbewust diende en zo de historiek van het regiment belicht. Het werkt als een inspiratiebron voor de kadetten. Voor deze Mutsenparade werd de West-Vlaamse Grenadier Medard Depuydt als ‘peter’ gedoopt. Hij is de klaroenblazer uit Pervijze die, aan de zijde van graaf Majoor d'Oultremont, op 22 oktober 1914 'ten aanval' blies om de Duitser, ter hoogte van de bocht van Tervaete, terug te dringen over de IJzer. Nadat de graaf sneuvelde kwam er helaas een einde aan de stormloop op de IJzerdijk. Dit stukje polder bleef vier jaar lang in de handen van de Duitse bezetter.

De plechtigheid, georganiseerd door Defensie, werd bijgewoond door Aline Depuydt, dochter van Grenadier M. Depuydt, de burgemeester van Diksmuide, de provinciecommandant en de RSM van het provinciecommando West-Vlaanderen.
 
Dodengang, Diksmuide
 
Een plechtigheid op het grondgebied van Diksmuide was een must en zo was de Dodengang, the place to be voor het Belgische verhaal aan het IJzerfront, een uitstekende keuze. In de Dodengang zelf vielen zo’n 250 doden en een groot aantal gewonden. Bij een bezoek aan de site ervaar je hoe het er tijdens de Eerste Wereldoorlog echt aan toe ging en hoe ongemeen hard het dagelijks leven aan beide kanten van het IJzerfront was. Het verhaal van Belg en Duitser ontdek je in het bezoekerscentrum aan de hand van interactieve applicaties, foto’s, films en meer dan honderd originele objecten. 
 
De Dodengang is een site van het War Heritage Institute (WHI), de nationale instelling voor militair erfgoed en herinnering, onder voogdij van de Minister van Defensie. In West-Vlaanderen beheert het WHI ook de Belgische militaire begraafplaatsen, de commandobunker Kemmel en er wordt gewerkt aan een nieuwe site in Ieper.