Bouwwerken voor ‘Vergeten Spoor’ bij Lijssenthoek gestart
27 February 2024 - Poperinge - Bron: Stad Poperinge
Onder supervisie van architectenbureau Karel Vandewynckel is VL-TRAC uit Vlamertinge volop bezig aan de ruwbouw van een nieuw paviljoen bij het bezoekerscentrum van Lijssenthoek Military Cemetery langs de Boescheepseweg. In de glooiende berm tussen het bezoekerscentrum en de straat komt een deels verzonken ruimte waar je vanaf juli 2024 een immersieve beleving ervaart.De gemeenteraad keurt het bestek goed, dat omschrijft hoe de immersieve beleving de bezoeker zal aangrijpen. Grafiek Group is ontwerper van de inhoudelijke vormgeving.

Beelden en muziek

Via een automatische deur komt elke bezoeker de ruimte binnen waarin centraal een maquette staat van de site, inclusief barakken, spoorlijnen en treinen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Op de wanden worden tegelijk beelden geprojecteerd, vergezeld van geluidsfragmenten. Op die manier ervaart de bezoeker op een artistieke manier de drukke af- en aanvoer van gewonden van en naar de hospitaalsite. Sven Verhaeghe tekent voor de beelden, David Poltrock voor de muziek en geluidsfragmenten.

De realisatie van de inhoudelijke invulling wordt geraamd op 78.462 euro inclusief btw. De bouw van het paviljoen zelf is gegund aan de prijs van 207.428,06 euro inclusief btw. Bovenop beide bedragen komen nog de nodige erelonen.

Het Landschap Getuigt

Het ‘Vergeten Spoor’ project kadert binnen de subsidieoproep ‘Het Landschap Getuigt!’ van Westtoer en Toerisme Vlaanderen. Met de oproep willen ze een evenementenprogramma presenteren rond WOI in 2023-2024. Hiervoor is een subsidie toegezegd van 149.813 euro.

Als de weersomstandigheden geen roet in het eten gooien, opent ‘Vergeten Spoor’ eind juni 2024.