82ste Nationale Hulde aan Koning Albert I en de Helden van de IJzer - Nieuwpoort - 06/08/2017
Op zondag 6 augustus 2017 vond de 82ste editie plaats van de Nationale Hulde aan Koning Albert I en de Helden van de IJzer.

Eén van de opvallendste prominenten was ongetwijfeld de ambassadeur van Groot-Brittannië: mevr. Alison Rose. Naast de vertegenwoordiger van de Koning was er ook een afgevaardigde van de regering met name Luitenant-generaal Jean-Paul Claeys. De Franse ambassade werd vertegenwoordigd doo rmevrouw Sybille Mert. Provinciecommandant Christophe Onraet vertegenwoordigde de minister van Defensie. Ook Commissaris-Generaal voor de Herdenking WOI Paul Breyne, senator Paul Van den Driessche en volksvertegenwoordiger Koen Degroot namen deel aan de plechtigheid.

De plechtigheid ging van start aan de voet van het ruiterstandbeeld. E.H Viane en mevrouw Lore Alleman van het Vrijzinnig HUis van de Mens brachten een korte bezinning. Als 'boodschap van de jeugd' lazen 2 plaatselijke jongeren een brief voor die een 12-jarige jongen op 20 februari 1934 aan Koningin Elisabeth scheef nav het overlijden van Koning Albert I.

Nieuw dit jaar was het optreden van acteur Onno Van Gelder Jr. Hij bracht in een monoloog de koning-ridder te paard opnieuw tot leven.

Daarna werd er aan het British Memoria to the Missing een hulde gehouden met een toespraak door de Britse ambassadeur. Aansluitend vond ook aan het Frans monument en het IJzermonument een bloemenhulde plaats.

DSC_0205

DSC_0221

DSC_0236

DSC_0295

DSC_0296

DSC_0306

DSC_0310

DSC_0320

DSC_0336

overzicht