Ondertekening overeenkomst met Muziekcentrum Dranouter programma 1918-2018 - Dranouter - 23/02/2018
De Gemeente Heuvelland hecht veel belang aan een zinvol herdenkingsprogramma van het laatste oorlogsjaar.

Historisch gezien valt 1918 uiteen in enkele fasen. Tijdens het lenteoffensief in april rukken de Duitsers op van bij de Leie tot tegen Rodeberg en Scherpenberg. De gevechten kosten aan alle zijden samen ruim 20.000 doden. Plaatselijk blijft het geweld daarna duren van mei tot juli hoewel er geen sprake meer is van grote aanvallen. Dat verandert in augustus; Britten en Amerikanen kunnen dan vooruit gaan tot tegen Wijtschate. De rest van het huidige Heuvelland wordt bevrijd op 28 en 29 september.

Er komt een tijdelijke tentoonstelling in het BC. Dit gebeurt i.s.m. het museum te Zonnebeke en de stad Waregem en wordt ondersteund door een belangrijke subsidie van Toerisme Vlaanderen.

Op vrijdag 27 april 2018 is er een grote herdenkingsplechtigheid op het Ossuaire Français.

We wilden het daar niet bij laten en zochten het Muziekcentrum Dranouter aan voor een culturele invulling van het herdenkingsweekend. Het centrum werkt al jaren samen met de gemeente en organiseert onder meer cultuurdagen voor de jeugd. In 2018 kent de gemeente een extra toelage toe waarmee het centrum het programma versterkt met muziek en theater. Op vrijdagavond 27 april is er al een concert Local Heroes in Dranouter. Op 28 en 29 april krijgen we dan het herdenkingsweekend dat we de uitdagende titel ‘De Kemmelberg uitgepakt’ meegeven. De mensen verzamelen aan de Commandobunker en gaan onder begeleiding op stap. Er zijn drie formules: een stevige wandeling o.l.v. provinciaal domeinbeheerder Erwin Verfaillie, een tocht voor gezinnen met kinderen en een historische evocatie; daar ontmoet men figuren die een stuk geschiedenis van de Kemmelberg verbeelden. Intussen geniet iedereen her en der op de heuvel van gepaste muziek en een hapje en een drankje. Op zaterdagavond krijgt dit nog een vervolg met een bal musette en folk voorafgegaan door een dansatelier in de kerk in Dranouter.

Inmiddels hebben we ook een ander project opgestart. De gemeente wil graag structureel samenwerken met zijn Franse buren Bailleul en Saint-Jans-Cappel en zoveel mogelijk zaken samen aanpakken. Daartoe heeft Europa via een microproject een subsidie toegekend. De herdenking van de oorlog is een geschikte opener want de drie gemeenten delen deze geschiedenis. We gaan dus het herdenkingsprogramma zoveel mogelijk samen aanpakken en promoten. Visueel zal dit onder meer duidelijk worden door het uitbreiden van onze openluchttentoonstelling (banners met oorlogsfoto’s in het landschap) naar die gemeenten. Omgekeerd heeft Bailleul als gastheer van het korenfestival Festi’choeur en Flandre dit programma opengetrokken naar Heuvelland. Samen met het muziekcentrum zullen op zondag 6 mei zowel in Kemmel als Dranouter workhops en optredens plaats vinden. Het totaalproject wordt op zondag 8 april te Sint Jans Cappel in gang getrapt met een startmoment met muziek en aperitief en dit vanaf 10u30 tot 13u30. Iedere inwoner van de drie gemeentes is meer dan welkom!
 


  Pagina aangemaakt door Koen Baert.