Tentoonstellingen belichten het laatste oorlogsjaar - Zonnebeke - 18/04/2018
TENTOONSTELLINGEN IN ZONNEBEKE, HEUVELLAND EN WAREGEM HERDENKEN LAATSTE OORLOGSJAAR

Honderd jaar na het einde van WOI herdenken de gemeentes Zonnebeke, Heuvelland en Waregem het laatste oorlogsjaar met het project ‘1918 – The Final Offensive’. Hierbij belichten drie tijdelijke tentoonstellingen verschillende aspecten van het laatste oorlogsjaar. Vanaf zaterdag 21 april tot eind 2018 kan iedereen deze tentoonstellingen gratis bezoeken. 

Het project kwam tot stand door een samenwerking tussen het Memorial Museum Passchendaele 1917, de gemeentes Zonnebeke en Heuvelland en de stad Waregem. Samen brengen zij het verhaal van het oorlogsjaar 1918 en de bevrijding. Dit project werd mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van Toerisme Vlaanderen.

Drie complementaire tentoonstellingen

De drie tentoonstellingen brengen het verhaal van het Eindoffensief in Vlaanderen vanuit een eigen invalshoek. De tijdelijke tentoonstelling ‘1918 - Het Laatste Oorlogsjaar’ in Villa Zonnedaele in Zonnebeke vormt het instappunt van het project. De expositie, met onder meer persoonlijke objecten van koning Albert I,  geeft een algemene inleiding op het laatste oorlogsjaar. De grote rol van de Belgen in het Bevrijdingsoffensief komt hierbij uitvoerig aan bod. Heuvelland vertelt het verhaal van  ‘De Slag om de Kemmelberg’ en het Duitse Lenteoffensief in het bezoekerscentrum in Kemmel. Het Lenteoffensief was de laatste Duitse poging om een doorbraak te forceren aan het front, net voordat Amerikaanse troepen massaal werden ingezet aan het front.  De expositie ’The Yanks are coming’ in Hippo.WAR te Waregem gaat dieper in op de bevrijding van de stad en besteedt ook ruim aandacht aan de Amerikaanse eenheden van Legergroep Vlaanderen, die oprukten tussen Waregem en de Schelde.
Alle tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken vanaf 21 april tot en met 15 november. De tentoonstelling in Heuvelland loopt nog tot 15 december. 

Eén parcours van herdenkingsplaatsen

De drie tentoonstellingen belichten ook de littekens in het huidige landschap en de talrijke herdenkingsplaatsen. Op deze manier willen de gemeentes de bezoekers aansporen om het omliggende landschap te (her)ontdekken. Hiervoor werd ook een toeristisch dagprogramma en een gratis bezoekersgids ontwikkeld die de bezoekers wegwijs maakt in de omgeving.

Alle informatie over het project en de tentoonstellingen via www.finaloffensive1918.org en www.facebook.com/TheFinalOffensive1918

04 18 01

04 18 02

04 18 03

04 18 04

04 18 05

04 18 06

04 18 07

04 18 08

04 18 09

De drie tentoonstellingen:
  • 1918 – Het laatste Oorlogsjaar, Villa Zonnedaele, Berten Pilstraat 5C, 8980 Zonnebeke
  • De Slag om de Kemmelberg, BC Het Heuvelland, St._Laurentiusplein 1, 8950 Heuvelland
  • The Yanks are coming, BC Hippo War, Holstraat 95, 8790 Waregem                       

  Pagina aangemaakt door Willy Roets.