Bloemenkrans voor Koning Albert I - Nieuwpoort - 02/08/2020
In normale omstandigheden had op zondag 2 augustus 2020 in Nieuwpoort de 85e editie van de Nationale Hulde aan Z.M. Koning Albert I en de Helden van de IJzer plaatsgevonden. Door de coronamaatregelen werd de ceremonie aan het Koning Albert I monument dit jaar geannuleerd. Desondanks laat Stad Nieuwpoort dit gebeuren niet zomaar passeren. Het stadsbestuur legde een krans neer aan het ruiterstandbeeld van Albert I.

Nationale Hulde 2020

In plaats van zijn traditionele toespraak tijdens de plechtigheid schreef burgemeester Geert Vanden Broucke een open brief. Deze kunt u hieronder vinden:

Open brief burgemeester Geert Vanden Broucke naar aanleiding van de Nationale Hulde aan Z.M. Koning Albert I en de Helden van de IJzer
 
"Beste,

Zoals de traditie voorschrijft, brengt Nieuwpoort op de allereerste zondag van augustus hulde aan onze helden van de Groote Oorlog. Een beklijvend eerbetoon aan zij die het overleefden en de arme zielen die nooit de kans kregen om veilig huiswaarts te keren.

Dit jaar stond de 85e editie op het programma. De omstandigheden dwingen ons er spijtig genoeg toe om de ceremonie met een jaar uit te stellen. Voor uw en onze veiligheid. Wij hopen samen met u dat de herdenking in 2021 opnieuw kan plaatsvinden aan het Koning Albert I monument, zoals het hoort.

Ondanks de moeilijke tijden die we nu allen doormaken, zou het niet passend zijn om de opofferingen van onze voorouders zomaar terzijde te schuiven. Zonder hen was de heropleving van onze stad, ons land en onze vrede nooit mogelijk geweest. Daarom wordt vandaag in beperkte kring een bloemenkrans neergelegd aan het ruiterstandbeeld van Zijne Majesteit Albert I. Hierbij staan we ook stil bij de 75e verjaardag van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. In naam van onze natie houdt Nieuwpoort voor ons allen de vlam van herinnering brandend, zelfs in stormweer. Wat het proces van herinneren net zo krachtig maakt, is het feit dat het alles overstijgt. Ook ruimte. Deze uitzonderlijke Nationale Hulde illustreert dit perfect. De sereniteit en onderlinge verbondenheid van het gebeuren blijven we samen beleven, zelfs wanneer veiligheidsvoorschriften ons uit elkaar houden.

Het herinneringsproces toont ook aan dat de helden van weleer ons nog steeds iets kunnen leren. De omstandigheden zijn misschien anders dan in 1914-1918, het voornemen om te strijden voor de algemene veiligheid blijft anno 2020 bijzonder actueel. In coronatijden zelfs nog meer dan ooit.
Vandaag kunnen wij hun voorbeeld volgen en zelf helden zijn. Door – uiteraard met respect voor de afstandsregels – schouder aan schouder te staan in de strijd tegen het coronavirus. Alleen zo houden we ieder van ons gezond én veilig. Alleen samen staan we sterk.

Dit streven naar samenhorigheid begint bij onszelf. Wees menslievend, toon het goede voorbeeld en onderricht anderen wat we samen beter kunnen doen. Verlies jezelf niet in onverdraagzaamheid of onnodig geruzie.  Ik citeer hierbij graag even de woorden van de Romeinse keizer-filosoof Marcus Aurelius: “Wees tolerant met anderen en streng met jezelf.”

Uit naam van het voltallige stadsbestuur en alle inwoners van onze stad wens ik u het allerbeste toe. Wij hopen u allen volgend jaar terug te zien in Nieuwpoort."
 
Geert Vanden Broucke
Burgemeester Stad Nieuwpoort
Zondag 2 augustus 2020
  Pagina aangemaakt door Stad Nieuwpoort.