Een nieuwe grafsteen voor Second Lieutenant Henry George Pike RAF - Zillebeke - 29/06/2022
Op woensdag 29 juni 2022 kreeg Second Lieutenant Henry George Pike RAF een nieuwe grafsteen. Tot op heden lag hij er begraven als een onbekende soldaat, maar research heeft aangetoond dat het wel degelijk om zijn graf ging. De inhuldiging van de nieuwe grafsteen vond plaats op de Britse begraafplaats Larch Wood (Railway Cutting) Cemetery in Zillebeke. Op deze begraafplaats liggen meer dan 850 soldaten begraven.De toegang tot de begraafplaats die langs de spoorlijn werd aangelegd.Henry George Pike werd op 29 mei 1895 geboren in East Battersea, Wandsworth als zoon van Henry George en Louisa. Zijn vader was een timmerman. Na zijn opleiding was Henry gedurende 3 jaar tewerkgesteld als motormekanieker. In april 1916 nam hij dienst in het leger in de Seaforth Highlanders, een infanterieregiment van het Britse leger. Tijdens zijn tijd bij de infanterie, werd hij instructeur voor het gebruik van het Lewis geweer. Hij was een uitstekend soldaat en kreeg de British War en Victory onderscheidingen. In 1917 solliciteerde hij voor een baan bij het Royal Flying Corps waarbij hij verwees naar zijn lengte van 5 voet 9 en zijn perfect zicht. Zijn benoeming als Second Lieutenant werd gepubliceerd in de London Gazette van augustus 1918. 

Hij werd ingedeeld bij het 65e squadron en vloog met een Sopwith Camel D9482 toestel. Op 30 augustus keerde hij niet terug naar het vliegveld en er werd verondersteld dat hij vermist was. Het 65e squadron was gebaseerd in Bray Dyunes en voerde escorteringsvluchten uit voor DH9 vliegtuigen die operaties uitvoerden op doelwitten in de omgeving van Brugge, Oostende en Zeebrugge.

De dienst werd geleid door Reverend (Captain Leader) Adrian Klos RAF.Lezing 'To Any Mother' door Clive Montellier OBE Hd JCCC & MOD Medal OfficeTekst door Majoor Mark Venturino US Air Force Exchange Officer XI(F) Squadron, RAFDe Exhortation door Sergeant Jack Ruder XI(F) Sqn RAFDe Last Post werd gespeeld door SAC Jack Wilson, Trumpter of the Central Band of the Royal Air Force.De ReveilleHet Kohima Epitaph werd uitgesproken door Corporal Michael Langlands XI(F) Sqn RAF.En dan werden kransen neergelegd. Eerste aan de beurt was Group Captain John Dickson, Defence Attaché to Belgium and Luxembourg.Een achter-achternicht van Henry George Pike woonde de plechtigheid bij en legde ook een krans neer.Provinciecommandant Philippe De CockGeert Bekaert namens de Commonwealth War Graves Commission.

De vlag werd overhandigd aan het familielid van Henry George Pike.

Met de zegen werd de plechtigheid afgesloten.

  Pagina aangemaakt door WO1.be / Greatwar.be.