Uniek kunstproject herdenkt 25ste verjaardag Iers Vredespark - Mesen - 07/06/2023
Met het kunstproject ‘Pillars of Peace’ herdenkt de Stad Mesen de 25ste verjaardag van het Iers Vredespark. Verschillende stenen, ‘Pillars of Peace’, uit alle uithoeken van de wereld, zullen landen van over de hele wereld oproepen om respect te tonen voor elkaar, onder het motto ‘Geen enkele overtuiging is een oorlog waard’.  Het nieuwe monument komt op de Markt van Mesen en wordt plechtig geopend in de aanloop naar Wapenstilstand, op 11 november. Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) trekt als ambassadrice het project.

Drie staatshoofden

Op 11 november 1998 werd het Iers Vredespark officieel geopend door de Ierse President Mary McAleese, in aanwezigheid van de Britse Queen Elizabeth II en het Belgische vorstenpaar Albert II en Paola. Het vredespark staat symbool voor alle soldaten van het Ierse eiland die vochten en het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het Vredespark viert in 2023 haar 25ste verjaardag.

Het Stadsbestuur van Mesen wil deze bijzondere, historische gebeurtenis niet zomaar voorbij laten gaan en wil de link tussen de stad en het Ierse eiland versterken en zichtbaar maken, op de Markt van de Mesen. Er worden verschillende stenen, van ongeveer 30 op 30 cm, van over de hele wereld geplaatst. Deze stenen worden met elkaar verbonden om zo één geheel te vormen. In eerste instantie kijkt Mesen naar Europese landen en landen van het Gemenebest, maar het is de bedoeling dat het werk de komende jaren blijft groeien en zo een levend kunstwerk wordt, net zoals de herdenking levend moet gehouden worden. Met die inbreng gaat de kunstenaar nu aan de slag.

Het kunstwerk verbindt. Daarom is gezocht naar iets wat ons allemaal verbindt. Dat is muziek. In het werk zullen de noten van de Last Post verwerkt worden. De uitwerking daarvan is ook een taak voor de kunstenaar.

Jongeren betrekken

Respect, vrede en verbondenheid. Waarden die de Stad Mesen ook zal overbrengen naar de jeugd. Ze wil in samenwerking met het jeugdverblijfscentrum Peace Village kansarme jongeren uit een tiental landen in de week van 11 november naar hier halen om de herdenking van de 25ste verjaardag van het Ierse Vredespark bij te wonen. In de periode dat ze hier zijn zullen samenwerken en reflecteren over oorlog en vrede. Hoe zien jongeren hun toekomst in hun regio, in Europa, en in de wereld?

Geschiedenis van het Ierse Vredespark

De Ierse toren is 30,5 meter hoog en is gebouwd naar het traditionele ontwerp van een Ierse ‘Round Tower’. De buitenkant is opgebouwd uit Ierse breuksteen, afkomstig uit het Ierse Mullingar. Uniek is dat het interieur alleen verlicht wordt om 11.11 uur, op 11 november.

Enkele foto's van de persvoorstelling van het project op woensdagmiddag 7 juni 2023.

Burgemeester Sandy Evrard lichtte het project toe.

Daarna nam de Ierse Ambassadeur kort het woord.

Van links naar rechts: de Ierse Ambassadeur, burgemeester Evrard en de Noord-Ierse zaakgelastigde in Brussel. Samen de leden van het Mesense schepencollege.  Pagina aangemaakt door WO1.be / Greatwar.be.