Western Front Trail, een gloednieuw wandelevent
26 April 2021 - Nieuwpoort
De 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog mag dan al achter de rug zijn. Het landschap van de Westhoek wordt nog steeds bepaald door talrijke herdenkingssites langs de Westerse Frontlijn. Heb je de volledige afstand tussen Mesen en Nieuwpoort al eens afgewandeld? De allereerste Western Front Trail op zaterdag 18 september 2021 biedt je die kans. Een episch wandelevent van 85 km langs 18 historische sites, maar er is ook een 60 en een 35 km, zodat iedereen aan zijn trekken komt.Wandelen is hot en al lang niet meer exclusief weggelegd voor de doorwinterde wandelaar. Tegenwoordig zoeken we met ons allen de leukste wandelroutes en -activiteiten uit. Het valt op dat ook jonge mensen wel voor een flinke wandeluitdaging te vinden zijn, zeker als er een hele beleving rond gecreëerd wordt. 

Het verhaal
 
Anno 2018 werd het plan gesmeed om een wandelroute te ontwikkelen langs de volledige Westerse frontlijn. Een Via Sacra - Western Front Way, die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog en haar meer dan 20 miljoen oorlogsslachtoffers levendig moet houden. De inspiratie komt uit een brief van Alexander Douglas Gillespie, een jonge soldaat die jammerlijk sneuvelde in 1915 bij de slag om Loos in Frankrijk. Drie maanden voordat hij stierf, schreef Alexander aan zijn oude schoolhoofd over de wandelroute en zijn droom. 
 
Vorig jaar werd het traject op West-Vlaamse bodem volledig bewegwijzerd. Vier frontsteden, Wandelsport Vlaanderen vzw en de lokale wandelclubs sloegen de handen in elkaar om er een heus wandelevent van te maken op zaterdag 18 september 2021. De Western Front Trail moet een jaarlijks evenement worden, waar men naar uitkijkt en zich op voorbereidt. Maar de tocht wil evenzeer een boodschap brengen van herdenking en vrede. 

3 afstanden
 
Beginner of ervaren langeafstandswandelaar, voor ieder niveau is deelnemen aan de Western Front Trail mogelijk.  De parcoursverantwoordelijken hebben een uniek groen traject tussen de bergen en de zee uitgezet, met tussenstops in de frontsteden Mesen, Ieper, Diksmuide en Nieuwpoort. Naast de tocht van 85 km is er ook een parcours van 60 km met start aan de imposante Menenpoort in Ieper en een traject van 35 km startend aan de IJzertoren in Diksmuide. Het parcours wisselt het groene Westhoek-landschap af met 18 historische herdenkingssites en enkele prachtige provinciedomeinen zoals de Palingbeek, de Gasthuisbossen en de Frontzate. Eindmeet voor alle afstanden is de historische Westfront-site in Nieuwpoort. 
 
"Met Wandelsport Vlaanderen vzw willen we volop inzetten op de jongere wandelgeneratie en belevingsevenementen", zegt Lieven Hostens, voorzitter van de wandelsportfederatie. " De Western Front Trail is het eerste evenement in een reeks, die zullen plaatsvinden onder de koepel van trailwalk.be. Wandelevents met een toffe mix van natuur, fun en beleving! Wandelingen op maat van iedereen, waarbij we een actieve en gezonde levensstijl aanmoedigen."

Inschrijvingen openen
 
De 85 km van de Western Front Trail onvoorbereid stappen is geen goed idee! Daarom werden de inschrijvingen voor deze wandeluitdaging al geopend. Dat biedt iedereen voldoende tijd om te trainen en toe te werken naar de Western Front Trail.  Wandelsport Vlaanderen vzw stelt hiervoor trouwens traininggidsen ter beschikking.  
 
De eerste inschrijvingen zijn inmiddels binnen en nu al kan de organisatie spreken van een internationale Western Front Trail met deelnemers uit Nederland en Frankrijk. Inschrijven kan via www.westernfronttrail.be 
 
Programma
  • Vrijdag 17 september:  afhalen deelnamepakket in Nieuwpoort 
  • Zaterdag 18 september:
    • 05u00-05u30: start 85 km in Mesen
    • 08u00-09u00: start 60 km in Ieper
    • 10u00-14u00: start 35 km in Diksmuide
Er worden vanuit Nieuwpoort bussen ingelegd voor wie start in Mesen, Ieper of Diksmuide.

Alle praktische info: www.westernfronttrail.be / www.facebook.com/trailwalk.be