Herdenking 105 jaar bevrijding - Houthulst - 24/09/2023
Op 28 september 1918 wordt het eindoffensief in Vlaanderen ingezet, dat een einde maakt aan de Eerste Wereldoorlog. Die dag valt het Belgische leger onder bevel van Koning Albert I, samen met de Britten en Fransen, de Duitsers aan op de heuvelrug bij leper. Ten noorden bestormen de Belgen het strategisch belangrijk Vrijbos in Houthulst. Na zware gevechten nemen de Belgische Carabiniers-Grenadiers de puinen van het mythische dorp Passendale in en het Vrijbos wordt met zware verliezen veroverd op de Duitsers. De meeste gesneuvelden vinden hun laatste rustplaats op de Belgische Militaire Begraafplaats van Houthulst.
 
Om deze gebeurtenissen op een passende manier te herdenken, organiseerden de Gemeente Zonnebeke, de Gemeente Houthulst, het Passchendaele Museum en Defensie op zondag 24 september 2023 de dubbelplechtigheid ‘Herdenking 105 jaar bevrijding Houthulst – Passendale’. Een muziekkapel van defensie stond in voor de nodige opluistering. 

In de voormiddag vond de herdenking plaats in Houthulst. In de namiddag was het de beurt aan Passendale.Eerst was er een eucharistieviering in de kerk van Houthulst.De Last PostHet Belgische volkslied.Daarna werden bloemen neergelegd aan de verschillende monumenten rond de kerk van Houthulst, onder andere door burgemeester Jeroen Vandromme.Ook aan het gemeentelijk gedenkteken werden bloemen neergelegd. 

Daarna ging het naar de Belgische militaire begraafplaats van Houthulst.

Hier was de muziekkapel van de Zeemacht van de partij.

Toespraak door burgemeester Vandromme.

Bloemen werden ook hier neergelegd.

Einde van de plechtigheid.


  Pagina aangemaakt door IDG.