Heropening WOI-autoroute ‘Niemandsland’ in Houthulst
22 September 2018 - Merkem - Bron: Westtoer
Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog, ontwikkelde Westtoer zes toeristische autoroutes in de Westhoek met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. Eén van deze routes, de Niemandsland-autoroute, werd vandaag in Houthulst heropend. Een deel van het routetraject op het grondgebied van Houthulst was door werken aan de Poelkapellestraat de voorbije jaren onderbroken.

De 14-18 autoroutes zijn een geschikt middel om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren en het lezen van een landschap dat bepalend was tijdens de vier jaar durende wereldoorlog.

“De 14-18 autoroutes van Westtoer zorgen voor het spreiden van het herdenkingstoerisme in de regio. Op deze manier worden verschillende thema’s van de Eerste Wereldoorlog belicht, in dit geval voornamelijk het Belgische frontverhaal”, aldus Jef Verschoore, ondervoorzitter van Westtoer.

Niemandsland

Het 68 kilometer lange traject van ‘Niemandsland’ volgt het wisselend strijdtoneel tussen de geallieerde en de vijandelijke sector tussen Diksmuide en Langemark. Verschillende verhalen komen daarbij aan bod. Op 22 april 1915 wordt voor het eerst chloorgas ingezet. In Langemark ontstaat de mythe van Duitse jongeren die zich vrijwillig opofferen voor ‘Heimat’ en ‘Vaterland’. In 1918 nemen de Belgen voor het eerst deel aan een groot offensief. Tijdens het Eindoffensief veroveren zij, niet zonder zware verliezen, het versterkte Vrijbos in Houthulst. De Belgische begraafplaats aan de bosrand is een stille getuige van de hevige strijd. Diksmuide blijft bijna de gehele oorlog een gevaarlijke frontsector. De stad ligt in puin, maar wordt vanaf 1919 steen voor steen heropgebouwd. Voor de Vlaamse oud-strijder groeit de bedevaartweide met de IJzertoren uit tot een belangrijk herdenkingsoord. De Niemandslandroute laat u met dit alles kennismaken.

Verzamelbox

De begeleidende brochure van Niemandsland is te koop voor 6€ in de Diensten voor Toerisme in de Westhoek. Een verzamelbox met de routebrochures van de zes routes (30€) kan tevens op deze plaatsen gekocht worden. Bestellen kan ook via de website www.flandersfields.be of telefonisch op het nummer 050/30 55 00. De toeristische WO I-autoroutes en de digitale applicatie werden gerealiseerd met steun van het Departement Internationaal Vlaanderen.