Herdenking 100 Jaar Mijnenslag - Mesen - 09/02/2016
ZERO HOUR:7 juni 1917 -2017: 100 jaar Mijnenslag
 
De gemeente Heuvelland en Stad Mesen slaan de handen in elkaar om de belangrijkste Wereldoorlog I herdenking voor hun regio op een passende manier te organiseren. Onder het voorzitterschap van Federaal Commissaris Generaal voor de Herdenking Dhr Paul Breyne werkten beide gemeenten een programma uit. Naast de gebruikelijke plechtigheden waar bij ook de Stad Komen-Waasten is betrokken en in samenwerking met de desbetreffende ambassades, Vlaanderen, Provincie West-Vlaanderen zijn er ook concerten en tentoonstellingen gepland. In deze nota worden de plannen van beide gemeenten meer in detail voorgesteld.

7 juni 2017: Plechtigheden       

De plechtigheden zijn meer dan typische militaire ceremonieën, maar moeten visueel aantrekkelijk zijn, met een sterke inhoudelijke boodschap en een betrokkenheid van het grote publiek nastreven. Niet enkel een herdenking voor de personaliteiten, maar ook voor de gewone bezoeker.
Natuurlijk zijn de desbetreffende landen hoofdorganisator maar dit in hele nauwe samenwerking met de gemeenten en andere herdenking partners.
Naast de mogelijkheid deel te nemen aan 1 of meerdere plechtigheden, wil de organisatie kant en klare dag arrangementen aanbieden aan het publiek.  De organisatie voorziet shuttle diensten, catering mogelijkheden en animatie gedurende de hele dag. 
  • 05u30: NATIONAL REMEMBRANCE DAWN CEREMONY NEW ZEALAND - Locatie: New Zealand Memorial (Mesen)
  • 10u00: REMEMBRANCE CEREMONY AUSTRALIA - Locatie:  Strand Military Cemetery (Ploegsteert).
  • 14u00: NATIONAL REMEMBRANCE CEREMONY IRELAND & UK - Locatie: Island of Ireland Peace Park (Mesen)
  • 16u00: CLOSING IRELAND & UK CEREMONY - Locatie: Wytschate Military Cemetery (Wijtschate/Heuvelland)
10 juni 2017: Kraterfront (Gone West) en concerten

Tijdens de Mijnenslag op 7 juni 2017 liet het Britse leger 19 dieptemijnen ontploffen onder de heuvelrug om en rond Mesen/Wijtschate. De Tweede Slag bij Mesen (7 juni 1917) ging de geschiedenis in als de zwaarste militaire ontploffing tot de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 en veranderde het landschap in de omgeving van Heuvelland en Mesen definitief. 19 kraters zijn de stille getuigen van een enorm en waanzinnig slagveld.

Honderd jaar later wil GoneWest deze historische kraters tijdens het Kraterfront met een live soundscape en een lichtinstallatie de Mijnenslag herdenken. Een volledige unieke beleving in het Heuvelland, waarbij de kraters zelf, als littekens in het landschap een hoofdrol zullen spelen.Het Kraterfront wordt afgestemd op een muzikaal evenement, georganiseerd door de gemeente Heuvelland en de stad Mesen naar  aanleiding van de internationale herdenking van de Mijnenslag.

Op zaterdag 10 juni 2017 (vooravond) organiseren beide gemeenten concerten voor het brede publiek en dit met hulp van de verschillende betrokken ambassades. De bedoeling is via kwaliteitsvolle producties en bekende artiesten van oa Nieuw-Zeeland, VK en Ierland op een culturele manier de Mijnenslag te herdenken.   

Drie historische tentoonstellingen  

Westtoer (met ondersteuning van Toerisme Vlaanderen) wil in 2017 samen met de Provincie West-Vlaanderen en 7 gemeenten, wiens grondgebied het strijdtoneel vormde bij de beruchte Mijnenslag en de Derde Slag bij Ieper, het verhaal van ‘1917’ vertellen. Dit aan de hand van tijdelijke tentoonstellingen en diverse infomodules bij belangrijke WO I-sites in de Zuidelijke Westhoek.

Drie van deze tentoonstellingen vinden plaats in Heuvelland en Mesen. 

100 NEW ZEALAND FACES OF MESSINES

De impact van de Eerste Wereldoorlog op het jonge en kleine Nieuw-Zeeland was enorm.  De populatie bedroeg een 1 miljoen mensen, 10 percent van hen vertrokken naar de andere kant van de wereld “om hun land te dienen”. 18.000 duizend stierven en 40.000 kwamen zwaar gewond naar huis. Iedere Nieuw-Zeelandse familie was betrokken bij het conflict.

Via 100 individuele casussen willen we die impact nader onderzoeken en aantonen.  Niet enkel de “gemiddelde” soldaat komt aan bod, maar mensen uit alle sociale lagen, met uiteenlopende beroepen, met diverse etnische achtergrond en natuurlijk ook geslacht. Via hun persoonlijke verhalen willen we dan linken naar meer achtergrond informatie over bepaalde thema’s ( economie, Maori problematiek, rol vrouwen, medische zorg, immigratie,…). Deze “casussen” hebben rechtstreeks of onrechtstreeks te maken met de Veldslag om Mesen op 7 juni 1917.

Wanneer?  juni- november 2017
Waar? Cultuurhuis/Toeristisch Infopunt Mesen, Markt 1 te Mesen

7 JUNI 1917: ARCHEOLOGIE VAN EEN SLAG - ARCHEOLOGY OF A BATTLE

Bij geen enkel offensief in Vlaanderen heeft het landschap een grotere rol gespeeld dan bij de mijnenslag van 7 juni 1917. Geen enkele offensief heeft ook meer sporen in het landschap nagelaten dan deze. Vanaf januari 2017 wordt in het gloednieuwe streekbezoekerscentrum van Kemmel voorzien in een permanente inleiding op de slag. Bij de opening wordt daar meteen al een eerste tijdelijke expo aan gekoppeld, waarin we ons richten op de sporen die de mijnenslag in het landschap nagelaten heeft, van bunkers en kraters tot loopgraven en tunnels…

De bezoeker moet zich dus niet verwachten aan een expo vol netjes geëtaleerde uniformen, maar aan een grote verzameling relicten van het slagveld die tonen hoe bitter de strijd wel geweest is, boven én onder de grond. Honderden objecten en resten van constructiebouw die zelf vertellen hoe ze 100 jaar geleden in de bodem terechtgekomen zijn, maar ook hoe ze jaren later ontdekt werden, zowel door particulieren als tijdens archeologisch onderzoek. De tentoonstelling sluit aan bij een meer algemene expo over archeologie en Wereldoorlog I, die gelijktijdig van start gaat in het In Flanders Fields museum.

Wanneer?  januari-november 2017
Waar? Nieuw bezoekerscentrum Kemmel (tegenover de kerk)
 
IERS BLOED IN VLAANDEREN - IRISH BLOOD IN FLANDERS

Deze tentoonstelling brengt het verhaal van de Ierse deelname aan de oorlog in Vlaanderen, van de eerste ‘regulars’ in 1914 tot de gezamenlijke inzet van twee vrijwilligersdivisies uit het noorden en het zuiden (de 36ste en de 16de divisie). Tegen de achtergrond van een bloedig conflict op het eiland zelf, vochten beide divisies op 7 juni 1917 langs de weg Kemmel-Wijtschate broederlijk zij aan zij. Rode draad doorheen de expo is het verhaal van de Ierse nationalist William Redmond, die er voor koos aan de zijde van de Britten mee te strijden en die een prominente rol speelde in de 16de divisie. Op 7 juni werd hij dodelijk getroffen en afgevoerd door een soldaat van de 36ste divisie.

Na een eeuw van veel problemen tussen de verschillende tradities op het eiland zullen alle Ieren op 7 juni 2017 samen officieel hun gemeenschappelijke verleden herdenken bij de Ierse vredestoren in Mesen. Deze expo geeft achtergrond en duiding en dankzij een samenwerking met verschillende musea in Noord-Ierland én in de Ierse republiek, worden ook een aantal unieke herinneringen samengebracht op de plaats waar ze eens geschiedenis geworden zijn.

Wanneer? juni-november 2017
Waar? Exporuimte kerk Kemmel (tegenover nieuw bezoekerscentrum)

De voorstelling van het programma vond plaats in het Cultuurhuis te Mesen op dinsdag 9 februari 2017

DSC_3270

DSC_3271

DSC_3272

Mieke Dumont zorgde voor de presentatie.

DSC_3273

Er vonden een aantal panelgesprekken plaats.

DSC_3274

DSC_3275

Franky Bostyn, coördintaor van het project.

DSC_3276

DSC_3279

Federaal commissaris voor de herdenkingen Paul Breyne.

DSC_3281

Cindy Verbrugghe namens het kabinet van Vlaams Minister-President Geert Bourgeois

DSC_3285

En Stefaan Gheysen namens Westtoer.

DSC_3289

Het 2e panelgesprek was er met Sandy Evrard (burgemeester van Mesen) en Marc Lewyllie (burgemeester van Heuvelland).

DSC_3290

DSC_3292

DSC_3295

En het laatste gesprek gebeurde met de vertegenwoordigers van Nieuw-Zeeland, Australië en Ierland.

DSC_3296

DSC_3299

DSC_3301

DSC_3304

Groepsfoto achteraf.

DSC_3310
  Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.