1918: Doorbraak en bevrijding
Roger Lampaert
1918: Doorbraak en bevrijding
Industrieel ingenieur Roger Lampaert werd in 1945 in Ieper geboren. Zijn grote interesse voor de militaire gebeurtenissen in de Eerste Wereldoorlog stamt al uit zijn kinderjaren. Deze belangstelling werd nog aangewakkerd wanneer hij zich ging vestigen nabij Hill 60 in Zillebeke op de vroegere Brits-Duitse frontlinie.

Zijn studies in deze reeks 'België in Oorlog' betreffende de periode 1914-1918 geven een globaal overzicht van alle militaire gebeurtenissen in België. Deze worden zowel langs de Duitse als de geallieerde zijde bekeken.

Na BELGIE IN OORLOG 8: De Inval waarin de geburtenissen van augustus 1914 toen de Duitse troepen ons land binnenvielen centraal stonden, kwam BELGIE IN OORLOG 9: Stabilisatie in Vlaanderen met het beleg van Antwerpen en de Slag aan de IJzer.

In BELGIE IN OORLOG 11: Vuur en Gas in de Loopgraven beschreef Roger Lampaert de inzet van chloorgas en tevens een minder gekend aspect van de Eerste Wereldoorlog : de vlammenwerpers. In BELGIE IN OORLOG 14: Flamen, Azen en Anzac's werden de problemen achter de frontlinie belicht maar ook de wijzigingen in het oorlogsgebeuren. Door de supprematie in de lucht wisselt het succes voortdurend van kamp en op de grond laait de strijd opnieuw in alle hevigheid op tijdens de slag om Ieper.

Nu in de sluitsteen van Lampaerts BELGIE IN OORLOG 15: 1918 Doorbraak en Bevrijding komt het uiteindelijke geallieerde eindoffensief aan bod met de onafwendbare nederlaag van Keizerlijk Duitsland en de zegevierende intocht in Vlaanderen van de overwinnaars van de 'Grote Oorlog'.

Technische gegevens:
  • Auteur : Roger Lampaert
  • Prijs : 17,50 euro (inclusief portkosten)
  • Aantal pagina's : 80
  • Illustraties : 80
  • Uitgever : Uitgeverij De Krijger

Gepubliceerd 15/01/2001.