Bayernwald - Het Croonaertbos in de Eerste Wereldoorlog
Abaf
Bayernwald - Het Croonaertbos in de Eerste Wereldoorlog
In de zomer van 1971 zijn André Becquart en zijn zoon Ignace aan het jagen in het Croonaertbos te Wijtschate-Heuvelland. Wanneer ze de vermoedelijke schuilplaats van een gewond konijn beginnen uit te graven, gaat de grond plotseling schuiven en wordt een diepe schacht zichtbaar.

Eigenaar Becquart vraagt een aannemer om deze gedeeltelijk vrij te maken en laat meteen ook de vier aanwezige bunkers op het domein uitgraven, terwijl er zelfs nieuwe loopgraven worden aangelegd. 

Het 'Frauenlob'-museum is geboren. Tussen 1972 en 1986 zakken tienduizenden bezoekers af naar het Becquartdomein en naar diens museumcollectie, waar allerhande gevonden wapentuig wordt tentoongesteld.

Na Becquart's overlijden geraakt de site in verval tot de gemeente Heuvelland in 1998 denkt aan restauratie en hiertoe de Association for Battlefield Archaeology in Flanders (ABAF) contacteert. In de loop van 1999 verricht ABAF in Britse en Duitse legerarchieven een diepgaand historisch onderzoek rond het Croonaertbos en voert er tevens een aantal voorbereidende werken uit.

Deze beslaan ondermeer een uitgebreide verkenning van de mijnschacht, het intekenen van de bunkers in betonstenen en het opsporen van het origineel loopgravenstelsel.

Na 'Beecham Dugout : Passchendaele 1914-1918' wordt Bayernwald het tweede totaalproject rond een beruchte WOI-site. De voorliggende studie bestaat uit twee delen, waarin respectievelijk de krijgsverrichtingen rond de beruchte terreinaspecten aan bod komen, zoals de ondergrondse oorlog die hier meer dan twee jaar lang woedde, de aanleg van bunkers en loopgraven, het vermeende verblijf van soldaat Adolf Hitler en de man die de site wereldberoemd maakte; 'meester' André Becquart.

Geïllustreerd met 150 unieke foto's verdient deze historische terreinstudie opnieuw een bijzondere plaats op de boekenplank van alle militair, archeologisch en heemkundig geïnteresseerden in de Ieperstreek.

Technische gegevens:
  • 192 blz., 24,5 op 17,5 cm, 190 foto's
  • Gedrukt op maco 130 gr mat
  • Harde geplastificeerde kaft in vierkleurendruk - Ingenaaid
  • Uitgegeven door ABAF vzw
  • Het boek is NIET meer voorradig !!

Gepubliceerd 18/05/2000.