Bouwen aan het front: Duitse militaire constructies uitbelicht
Jan Vancoillie, Kristof Blieck
Bouwen aan het front: Duitse militaire constructies uitbelicht
Tijdens het museumweekend van het Memorial Museum Passchendaele 1917 op 23 en 24 april 2016 werd een nieuw boek voorgesteld, getiteld “Bouwen aan het front. Loopgraven, schuilplaatsen en betonbunkers van het Duitse leger aan het Ieperfront 1914-1918”.

Deze publicatie is geschreven door Jan Vancoillie en Kristof Blieck. Jan Vancoillie trok naar verschillende Duitse archieven om meer te weten te komen over de Duitse bouwwoede aan het Ieperfront. Kristof Blieck bekeek een en ander meer vanuit zijn veldonderzoek. Dit onderzoek bracht heel wat interessante weetjes aan het licht en verschafte ook heel wat nieuwe inzichten.

Het boek is ingedeeld in vier grote hoofdstukken:
  1. Hoe ziet het front eruit? Een beschrijving van de verschillende verdedigingslijnen, loopgraven en frontconstructies.
  2. Betonbouw. Dit hoofdstuk beschrijft alle aspecten van de betonconstructies in Vlaanderen, zowel naar de concrete bouwwijze als naar de typologie. Tenslotte is er ook heel wat aandacht over de verschillende bunkerlinies die gebouwd zijn.
  3. Wie bouwt het front? Heel wat verschillende eenheden waren betrokken bij  de Duitse bouwwerken: genietroepen, strijdende eenheden, maar ook Armierungstruppen, krijgsgevangenen en Belgische arbeiders.
  4. Waar komt alles vandaan? Voor de bouwwerken zijn gigantische hoeveelheden bouwmateriaal en ijzer nodig geweest. Hoe werden deze ter plaatse gebracht en in welke hoeveelheden.
Technische info:
  • ISBN: 9789082252132
  • Productvorm: Paperback
  • Pagina's: 336
  • Publicatiedatum: 22/04/2016
  • Prijs: 29,95 EUR (+ verzendingskosten)
  • Beschikbaar: MMP 1917 te Zonnebeke

Gepubliceerd 21/12/2019.