Brave Little Belgium
Mark De Geest
Brave Little Belgium
13 verhalen over België in de Eerste Wereldoorlog

De échte verhalen achter bekende en minder bekende feiten en figuren uit de Eerste Wereldoorlog Bij de Eerste Wereldoorlog denkt iedereen onmiddellijk aan de loopgraven en de modder aan de IJzervlakte. Er zijn echter nog veel meer boeiende verhalen die belangrijk waren voor ons land tijdens 'de Groote Oorlog'. Wat schreef koning Albert in zijn brief aan de Duitse keizer, in een poging om een Duitse inval in ons land te vermijden? Hoe slaagden de Britten erin meer dan twintig tunnels te graven onder de Duitse verdedigingslinie nabij Mesen. En hoe overleefden de soldaten vier jaar lang in de loopgraven? Waarom werd in 1915 langs de grens tussen België en Nederland de 'Dodendraad' opgericht, en wie riskeerde zijn leven om door deze levensgevaarlijke versperring te geraken? Welke rol speelde de Engelse verpleegster Edith Cavell in het spionagenetwerk van de geallieerden in Brussel? Op deze en andere vragen geeft Mark De Geest een gedetailleerd antwoord in dertien boeiende verhalen. Sommige spelen zich af in België, andere in het buitenland. Samen geven ze een duidelijk inzicht in wat vier jaar oorlog voor België betekende, zowel voor de soldaten aan het front als voor de burgers in het bezette gebied. Brave Little Belgium is niet alleen een meeslepend en verhelderend boek, het vormt ook de basis voor de gelijknamige Canvas-reeks, die in het herdenkingsjaar 2014 wordt uitgezonden en waaraan historica Sophie De Schaepdrijver haar medewerking verleent. 'Als het tastbare door de mazen van je net valt, heb je als historicus je werk niet gedaan. De ontmoeting - of de botsing - van concrete mensenlevens met de Historie: daar gaat het boek van Mark De Geest over. Er is geen betere manier om '14-'18 te benaderen' - Sophie Schaepdrijver, historica en auteur van De Groote Oorlog. Mark De Geest is als regisseur verbonden aan de VRT (Heterdaad, Windkracht 10, Flikken, Stille Waters). Zijn grote passie is de Eerste Wereldoorlog. Als coördinator van het VRT-project '2014-18 De Grote Oorlog - 100 jaar later' lag hij aan de basis van de prestigieuze serie In Vlaamse velden, waarvoor hij tevens het oorspronkelijke verhaal schreef.

Over de auteur

Wie was de man die het oorlogsgas uitvond en waarom pleegde zijn echtgenote zelfmoord? Wat stond er precies in de brief die koning Albert in augustus 1914 schreef aan de Duitse keizer? Hoe slaagden de Britten erin meer dan twintig tunnels te graven onder de Duitse verdedigingslinie nabij Mesen? Welke rol speelde de Engelse verpleegster Edith Cavell in het spionagenetwerk van de geallieerden in Brussel?

Op deze en andere vragen geeft Mark De Geest een gedetailleerd antwoord. Hij heeft vooral oog voor de petite histoire, voor toevalligheden die de geschiedenis bepalen en vergissingen die vaak grote gevolgen hebben. Als regisseur en coördinator van het VRT-project ‘2014-18 De Grote Oorlog - 100 jaar later’ lag hij aan de basis van de prestigieuze serie In Vlaamse velden, waarvoor hij tevens het basisverhaal schreef.

Brave Little Belgium is niet alleen een meeslepend en verhelderend boek, het vormt ook de basis voor de gelijknamige Canvasreeks, die in het herdenkingsjaar 2014 wordt uitgezonden en waaraan historica Sophie De Schaepdrijver haar medewerking verleent.

Technische gegevens:
  • ISBN: 9789022328187
  • Verschijningsdatum: 25-09-2013
  • Uitgeverij: Manteau
  • Aantal bladzijden: 384

Gepubliceerd 26/11/2014.