De derde slag bij Ieper
Koen Koch
De derde slag bij Ieper
Negentig jaar na de derde slag bij Ieper (1917 - 2007) verschijnt het nieuwe boek van Koen Koch

Voor de geallieerden was 1917 het zwartste jaar in de Eerste Wereldoorlog. De Russische Revolutie betekende het einde van de Russische deelname aan de oorlog, onder de Franse soldaten waren muiterijen uitgebroken en de Duitse onderzeebootoorlog dreigde de geallieerde bevoorrading lam te leggen. In deze benarde omstandigheden ondernam het Britse leger een even spectaculair als rampzalig offensief.

Deze Derde slag bij Ieper geldt, met de slagen van de Somme en Verdun, als een van de beruchtste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog. Koen Koch gaat in op de politieke en militaire gebeurtenissen en staat stil bij het lot van de soldaten die door de oorlogsmachine werden vermalen. Daartoe gebruikt hij de persoonlijke getuigenissen van schijvers als Jünger, Blunden, Gurney, Ledwidge, Vaughan en Chapman. Ten slotte neemt Koch de lezer mee op een reis door het gebied rond Ieper en laat hem de slag als het ware in het landschap meebeleven. Het boek is geïllustreerd met foto's en voorzien van verhelderende kaarten.

De pers over De Slag van de Somme 1916

'Een boek als dat van Koch is niet met geroffel van tamboeren geschreven. Het maakt de oorlog tastbaar. Het verzamelt getuigenissen; het laat niet alleen mensen aan het woord, maar laat ook het oorlogsdecor zien.' - DE VOLKSKRANT

De pers over Ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog

'Wie in kort bestek op een heldere en indringende manier kennis wil nemen van en inzicht krijgen in deze alles en iedereen vernietigende uitputtingsoorlog, moet dit boek lezen én bekijken. ' - TROUW

Koen Koch is universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Leiden en bijzonder hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Groningen. Daarnaast organiseert hij reizen naar de voormalige slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Van hem verscheen eerder De slag van de Somme 1916. Samen met Wim van de Hulst schreef hij Ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog.

Gegevens:
  • Uitgave van Manteau
  • De derde slag bij Ieper 1917 / Koen Koch
  • Paperback - 284 blz. - € 19,95- ISBN 9789022322130
  • Auteur: Koen Koch

Gepubliceerd: 18/06/2007.