De Eerste Wereldoorlog Hew Strachan
Hew Strachan
De Eerste Wereldoorlog Hew Strachan
Een nieuwe baanbrekende geschiedenis

De Eerste Wereldoorlog wordt vaak gezien als een Europese oorlog, en voor velen is hij synoniem met de uitputtende loopgravenoorlog aan het westelijk fornt. Strachan vertelt het verhaal van deze oorlog: hij behandelt de slagen aan de Somme, bij Ieper en bij Verdun en informeert de lezer over de achterliggende strategieën en de gebruikte wapens, zoals het eerste gebruik van gifgas en de inzet van tanks.

Strachan toont ook aan dat de Grote Oorlog met recht een wereldoorlog genoemd wordt. Meer dan anderen gaat hij op in de strijd in het Midden-Oosten en aan het Russische front, de gevechten in Afrika en Azië en de inzet van talloze koloniale soldaten aan de Europese fronten. Bovendien bestrijdt Strahan de opvatting dat de Eerste Wereldoorlog een 'zinloze oorlog' was - hij stelt dat er tot het eind goede politieke motieven waren om de oorlog te verlengen.

Strachan combineert in zijn boek academische geschiedschrijving met een prettige vertelstijl. De frisse manier waarop hij omgaat met historische feiten wijst op een grote portie schrijfplezier die in de geschiedschrijving al te vaak afwezig is.

Professor Hew Strachan is hoogleraar oorlogsgeschiedenis aan de univerisiteit van Oxford. Hew Strachan werkt aan een drieledige geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog die belooft het wetenschappelijke standaardwerk voor de komende decennia te worden. Maar eerst verzamelt hij al zijn kennis in deze nieuwe baanbrekende geschiedschrijving van de Grote Oorlog, in één deel en bedoeld voor de niet-gespecialiseerde lezer.

Technische gegevens:
  • Auteur: Hew Strachan
  • ISBN: 9076341702
  • Prijs: € 29,95
  • Uitgever: Standaard Uitgeverij
  • Oorspronkelijke Titel: The First World War
  • Uitvoering: Paperback
  • Aantal pagina's: 342

Gepubliceerd 23/10/2005.