De Eerste Wereldoorlog in een notedop
Jan van Oudheusden
De Eerste Wereldoorlog in een notedop
De Eerste Wereldoorlog is bijna een eeuw oud, maar de belangstelling voor deze eerste echt totale oorlog lijkt alleen maar toe te nemen.
Als gevolg van een vergissing van een chauffeur in Sarajevo kreeg een jonge Servische nationalist de kans aartshertog Franz Ferdinand te vermoorden. Binnen vijf weken ontladen zich jarenlange opgekropte spanningen in een orgie van oorlogsgeweld. Manhaftige moed legde het af tegen machinegeweer en gifgas. Negen miljoen soldaten stierven, een veelvoud raakte gewond, en de kaart van Europa werd grondig dooreengeschud. De oorlog vormde de kraankamer van communisme, de Koude Oorlog, de oorlogen op de Balkan en nationaalsocialisme.

De Eerste Wereldoorlog in een notendop zet op heldere en overzichtelijke wijze de oorzaken, het verloop en de gevlogen van deze oorlog uiteen. Het is een handig naslagwerk voor wie snel inzicht wil verwerven in wat historici ‘de moedercatastrofe van de twintigste eeuw’ noemen. Dr. Jan van Oudheusden (1949) is historicus. Hij is – behalve docent en auteur van schoolboeken – ook hoofdredacteur van het tijdschrift voor geschiedenisonderwijs Kleio. Hij schreef in deze reeks eerder De wereldgeschiedenis in een notendop, De Amerikaanse geschiedenis in een notendop en De geschiedenis van het Midden-Oosten in een notendop.

Technische gegevens:
  • Uitgeverij Bert Bakker
  • ISBN 978 90 351 3203 0
  • Omvang 176 blz.
  • Prijs 12,50 EURTe verkrijgen:
  • Website uitgeverij

Gepubliceerd 28/10/2007.