De Groote Tocht
Annemie Peeters
De Groote Tocht
De Groote Tocht: lees, luister en fiets!
 
  • Twee boeken in één, samen vormen ze het ultieme boek om de Eerste Wereldoorlog te herdenken.
  • Handige fietsgids brengt je langs monumenten uit de frontstreek, verhalenboek brengt portretten van wie WOI aan den lijve ondervond.
  • Luister ook naar De Groote Tocht op de radio en fiets zelf mee op 8 juni 2014
De Groote Tocht is een uniek boek, radioprogramma en wielerevenement dat je langs 11 verhalen en 100 monumenten de Groote Oorlog binnenleidt.

Uniek dubbelboekAan de ene kant is De Groote Tocht een fietsboek. Gepassioneerd wielertoerist Marc Monballieu (Brugge) stelde acht fietstochten samen langs 100 monumenten aan het IJzerfront en het Ieperfront. Er zijn korte en lange tochten zodat iedereen de ‘Groote Tocht’ kan fietsen: 2 versies van 20 km, 2 versies van 50 km, 2 versies van 100 km en een van 160 km en 200 km. De tochten leiden ook langs de verhalen die Annemie Peeters neerpende in Gezichten bij De Groote Tocht. Dankzij de duidelijke kaartjes rij je bovendien nooit verloren en door het handige formaat kan je het boekje zo meenemen op de fiets.

Aan de andere kant is Gezichten bij De Groote Tocht een verhalenboek, opgebouwd uit elf portretten van mensen die de Eerste Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt. Mannen, vaak nog jongens die na vier jaar hel in de loopgraven eind 1918 weer thuiskwamen. Pas na weken, maanden of jaren begonnen ze te vertellen, zo onzegbaar was de gruwel die ze aan het front hadden gezien. En thuis wachtten moeders, vrouwen en kinderen die op hun beurt vertelden over de miserie die zij hadden meegemaakt. Die verhalen werden verder en verder verteld in de familie. En nu werden ze verzameld en opgetekend door radiopresentatrice Annemie Peeters (Antwerpen).

Luister naar de verhalen op Radio 1

Elke zondag tussen 13 en 14 uur kan je op Radio 1 ook luisteren naar De Groote Tocht. Op 11 november 2013 begon Annemie Peeters aan haar zoektocht naar verhalen uit de Groote Oorlog. Niet de grote geschiedenis, maar indrukwekkende verhalen van onbekende mensen. De laatste aflevering van De Groote Tocht wordt op 8 juni live uitgezonden vanuit het In Flanders Fields Museum. Tegelijkertijd kan je De Groote Tocht ook al fietsend beleven.

Fiets mee op 8/06/2014

Wielerbond Vlaanderen, Radio 1 en Davidsfonds Uitgeverij organiseren op zondag 8 juni De Groote Tocht, een unieke wielertocht langs monumenten die herinneren aan WOI in de frontstreek. Er is een lus van 20 km en een van 50 km. Iedereen is welkom om mee te fietsen! Vertrekken kan tussen 9 uur en 13 uur aan de sporthal van Ieper. In de inschrijvingsprijs van €5 zijn verzekering en bevoorrading inbegrepen.

Alle info en inschrijven via www.davidsfonds.be/degrootetocht

De Groote Tocht / Gezichten bij De Groote Tocht is een uitgave van Davidsfonds Uitgeverij, telt 208 p. en kost €19,95.


Gepubliceerd op 25/05/2014.