De grote oorlog voor kleine kinderen. Heldenmoed in beeld
Nick Langley
De grote oorlog voor kleine kinderen. Heldenmoed in beeld
Van 1914 tot 1918 werd het dagelijkse leven volledig beheerst door de oorlog. Ook kinderen ontsnapten er niet aan het. Zo sloop de Grote Oorlog binnen in de literatuur voor kinderen. School en leesboeken bevatten oorlogsverhalen, schriften kregen oorlogsillustraties op de cover, strips, tijdschriften, en zelfs kleurboeken toonden de oorlog in woord en vooral in beeld.

Van kindvriendelijke prenten over dappere dieren die ingezet werden in de gevechten tot gruwelijke taferelen over kinderen die met de bajonet de vijand te lijf gaan. Tekeningen van jonge kinderen die zelf geëxecuteerd werden tot heroïsche afbeeldingen van vechtende soldaten. Gevarieerd en kleurrijk spraken deze afbeeldingen ongetwijfeld tot de verbeelding van kinderen.

Anthony Langley heeft een immense verzameling tijdschriften en boeken uit de periode van de Grote Oorlog. Hij is socioloog en redacteur van enkele online tijdschriften over WO I en heeft meerdere publicaties van beeldmateriaal voorzien. In dit boek gaat hij nawaarin de uitgaven voor kinderen verschillen in België, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk, welk onderliggend gedachtegoed ze meegeven en welke invloed ze uitoefenden op kinderen na het einde van de oorlog. Een originele en verrassende kijk op de Eerste Wereldoorlog. Actrice en auteur Nicky Langley schreef al eerder non fictie boeken o.a. Elfde Gebod en schreef in samenwerking met broer Anthony aan dit werk.

Technische gegevens:
  • Uitgegeven door Davidsfonds Uitgeverij
  • ISBN nummer: 978 90 5826 872 3
  • Prijs : € 27.50
  • Meer info via: www.davidsfonds.be

Gepubliceerd 08/10/2012.