De heuvelrug van Mesen
Peter Oldham
De heuvelrug van Mesen
Mesen, 7 juni 1917. In de Britse militaire geschiedenis zijn plaats en datum zowat synoniem van meesterlijke planning en boude voorbereiding, van klinkende overwinning ook. Om het bezit van de heuvelrug van Mesen en de controle over zijn drie dorpen - Mesen, Wijtschate, Sint-Elooi - werd echter zowat de hele oorlog bitter gevochten.

De loopgraven in de frontlinie lagen nooit ver van de woningen, die in de onophoudelijke beschietingen tot puinhopen werden herschapen. Bij Sint-Elooi, helemaal aan de noordelijke rand van de kam, liep de frontlijn dwars door de straten en zelfs onder de huizen.

En van Mesen en Wijtschate maakten de Duitsers versterkte bolwerken. De reden was het ongestoorde uitzicht west- en noordwaarts over de Vlaamse vlakte, vooral in de richting van Ieper waar de Britten in de beruchte saillant zaten vastgepind.

In dit boek schetst Peter Oldham de strijd om de heuvelrug, jaar na jaar. Hij legt precies uit wat gebeurde op welke plek én hij beshrijft wat in de bossen en velden rond Mesen vandaag herinnert aan toen.

Technische gegevens:
  • Auteur : Peter Oldham
  • Prijs : 22,50 euro (inclusief portkosten)
  • Aantal pagina's : 144
  • Illustraties : 116
  • Uitgever : Uitgeverij De Krijger

Gepubliceerd 12/01/2001.