De Ieperboog 1914-1918
Tony Spagnoli en Ted Smith
De Ieperboog 1914-1918
Gedurende de hele Eerste Wereldoorlog zou de frontlijn tussen Duitsers en geallieerden, die rond Ieper vooruitsprong, nooit verder dan elf kilometer van de stad verwijderd liggen.

Dreigde deze Ieperboog - Ypres Salient voor de soldaten van het Britse rijk - meermaals dicht te klappen, het Duitse leger zou er nooit in slagen de geallieerde linies lange tijd te doorbreken.

Aldus werd het West-Vlaamse stadje symbool van taai verzet, maar ook van gruwelijk bloedvergieten.

In dit boek nemen Tony Spagnoly en Ted Smith enkele minder bekende acties in en rond die beruchte Ieperboog onder de loep. Daarbij schetsen ze het portret van verschillende markante figuren en verdiepen zij zich in een aantal onderwerpen die andere auteurs over Wereldoorlog I links lieten liggen.

Het resultaat is een wat "aparte" geschiedenis van de saillant, een collage van korte maar kleurrijke schetsen van individuen en hun eenheden. In de "grote geschiedenis" van de Grote Oorlog stuk voor stuk schier vergeten episodes. Elk verhaal is geïllustreerd met foto's, historische en actuele. En elke schets wordt verduidelijkt met landkaarten. De ideale aanvulling dus op wat heet de klassieke slagveldgids. En een beetje een buitenbeentje in de serie Slagveld België.

Technische gegevens:
  • Auteur : Tony Spagnoli en Ted Smith
  • Prijs : 22,50 euro (inclusief portkosten)
  • Aantal pagina's : 160
  • Illustraties : 120
  • Uitgever : Uitgeverij De Krijger

Gepubliceerd 22/01/2001.