De Ieperboog 1914-1918 - Slagveld België 10
Tony Spagnoly & Ted Smith
De Ieperboog 1914-1918 - Slagveld België 10
De pelgrim die een bezoek brengt aan Ieper en de inmiddels onzichtbare Ieperboog, zal zich onmogelijk kunnen voorstellen hoe het werkelijk was.

Deze drukke, moderne stad en zijn omliggende dorpen heeft een gemeenschap die druk bezig is met landbouw en lichte industrie, zich schijnbaar onbewust van de gebeurtenissen van 1914-1918. Toch leven en werken deze mensen in een gebied dat bekend is bij elk regiment van het Britse leger, en dat het leven van honderdduizenden Britse families tekende.

Dit is de "Onsterfelijke Salient".

Ieper zelf was het middelpunt van een onafgebroken strijd, vanaf de eerste oorlogsmaanden tot het einde. De stad werd één grote ruïne, zonder burgerbevolking, maar met de ondergrondse activiteiten van de soldaten die als een leger van ratten in de kelders leefden en enkel bij nacht naar buiten kwamen om voort te gaan met oorlog.

Het uitgestrekte landschap in het noorden, het oosten en het zuiden, dat de "Salient" noemde, werd enkel gekenmerkt door de ruïnes van de dorpen, gehuchten en boerderijen, op de kaarten aangeduid met rare Engelse namen, en allemaal omringd door het barre, vormeloze kraterige moeras met hier en daar een hoopje boomstronken die nog overgebleven zijn van een lang verdwenen bos.

The Black Watch; Lord Worsley in Zandvoorde; het 1e Roayal Welsh Fusilliers in Zandvoorde; de Worcesters en de Welsh in Gheluvelt 1914; de jongste soldaat; Majoor Lanoe Hawker en het vliegveld van Abeele; het 16e (Candian Scottish) bij Kitchener's Woord; Pond Farm; Fray Bentos en Hill 35; de Liverpool Irish en de Schuler Galleries; de tweeling O'Donnell; Nieuw-Zeeland en het dorp Mesen; de verzoening in Broodseinde.

De reeks "Slagveld België" is een reeks handige gidsen voor wie op het terein of vanuit z'n luie zetel slagvelden wil bezoeken. Met voor elke veldslag telkens het achterliggende verhaal en voor elke site de gedetaileerde beschrijving van haar historische betekenis, compleet met foto's en kaarten.

Technische gegevens:
  • 13,5 x 21,5 cm staand
  • Auteurs : Tony Spagnoly & Ted Smith
  • Uitgegeven door Uitgeverij De Krijger
  • Aantal pagina's : 152

Gepubliceerd 22/02/2004.