De Mijnenoorlog in Vlaanderen
Roger Lampaert
De Mijnenoorlog in Vlaanderen
Wanneer de Duitse troepen op 4 augustus 1914 België binnentrekken wordt ons land meegesleurd in een conflict dat weldra zal uitgroeien tot een wereldgebeuren. Duitsland was een economische grootmacht geworden en de behoefte aan 'Lebensraum' drong zich op.

En voor de Duitsers moet die vooral langs het westen gebeuren want om aan meer en goedkopere grondstoffen te geraken is de behoefte aan vrije land- en zeewegen een noodzaak. Maar de Duitse legerleiding heeft ales goed voorbereid en volgens het von Schlieffen plan zal tegen Kerstmis alles voorbij zijn.

Maar de omstandigheden oordeelden er anders over. Eind 1914 was het westelijk front vastgelopen en ging de bewegingsoorlog over in een stellingenoorlog. De tegenover elkaar staande legers bezetten nu een frontlijn die loopt van aan de Noordzee tot aan de Zwitserse grens.

Tijdens de daaropvolgende jaren worden op steeds verschillende plaatsen bloedige veldslagen geleverd die de frontlijn nauwelijks doen verschuiven. Daarom wordt langs beide kanten gezocht naar een nieuw middel om de tegenstander te kunnen verschalken. Beide opponenten ontdekken ongeveer in dezelfde periode het voordeel van het plaatsen van ondergrondse mijnen. Een nieuwe manier van oorlog voeren is geboren.

In De Mijnenoorlog in Vlaanderen wordt dieper ingegaan op dit speciaal aspect van krijgskunde. Vooral de zuidelijke flank van de Ieperboog bood een geologisch voordeel aan de Britten. Het plaatsen van diepe mijnen zal de inleiding vormen voor de Derde Slag om Ieper en een ommekeer betekenen in het oorlogsgebeuren.

Technische gegevens:
  • Auteur : Roger Lampaert
  • Prijs : 28,50 euro (inclusief portkosten)
  • Aantal pagina's : 144
  • Illustraties : 50
  • Uitgever : Uitgeverij De Krijger

Gepubliceerd 16/01/2001.