De oorlog vanuit de lucht
Birger Stichelbaut, Piet Chielens
De oorlog vanuit de lucht
1914 - 1918 het front in België
VAN BIRGER STICHELBAUT EN PIET CHIELENS
een uitgave van het mercatorfonds (brussel)
i.s.m. het iffm (ieper) iwm (uk) en het klm-mra (brussel)

AUGUSTUS 1914. In Europa barst de Eerste Wereldoorlog los. Wat een snelle en korte bewegingsoorlog moet worden, mondt uit in een jarenlange patstelling in de loopgraven van het Westelijke Front. Luchtfotografie vanuit vliegtuigen, een nieuwe technologie én een risicovolle onderneming, wordt snel een onmisbaar instrument voor de militaire inlichtingendiensten. Dankzij de luchtfoto’s komen zij meer te weten over de posities en intenties van de vijand. Ons geven ze nu een unieke kijk op de oorlog en de ontwikkeling van het loopgravenstelsel, de artilleriebatterijen en de bunkers, de spoorlijnen, de vliegvelden, de medische evacuatieroutes... Ze tonen feilloos het verloop van de vijandelijkheden, kilometer na kilometer, en ze brengen de vreselijke schade in beeld die de oorlog aan het frontlandschap toebracht. Toch worden deze unieke documenten pas nu voor het eerst bestudeerd.

Het Mercatorfonds, het In Flanders Fields Museum in Ieper, de Imperial War Museums in het Verenigd Koninkrijk en het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel sloegen de handen in elkaar en brengen in dit unieke en baanbrekende boek 129 cases samen. Birger Stichelbaut en Piet Chielens tonen aan de hand van de luchtfoto’s, kaarten en historische documenten voor het eerst met een ongeziene precisie de omvang van de Eerste Wereldoorlog en de dramatische impact op het landschap in de Westhoek en elders in Vlaanderen.

Dankzij verhelderende transparanten kunnen we de luchtfoto’s echt ‘lezen’: waar lopen de linies, hoe wordt luchtafweer verstopt, hoe beïnvloedt het landschap het krijgsgebeuren? Dit boek vormt een nieuwe en essentiële bijdrage tot de geschiedschrijving van de Eerste Wereldoorlog.

Technische info:
  • Meer dan 500 illustraties
  • 350 bladzijden
  • 40 overtrektekeningen

Gepubliceerd 05/12/2013.