De overlevenden: De verborgen geschiedenis van de Belgische oud-strijders
Martin Schoups & Antoon Vrints
De overlevenden: De verborgen geschiedenis van de Belgische oud-strijders
WAT NA DE OVERWINNING? DE VERBORGEN GESCHIEDENIS VAN DE BELGISCHE OUD-STRIJDERS.
 
Voor meer dan 300.000 Belgische soldaten eindigde de Eerste Wereldoorlog niet in een graf. Zij keerden eind 1918 terug naar huis.

De overlevenden brengt het bijzondere politieke verhaal van deze teruggekeerde soldaten en schetst hoe de oorlog hun leven voorgoed veranderde. De oud-strijders namen immers geen genoegen met een eenvoudige terugkeer naar hun vooroorlogse bestaan. Ze waren ervan overtuigd dat ze vanwege hun oorlogsinspanning erkenning verdienden én dat ze een belangrijke, nieuwe rol te spelen hadden in de Belgische samenleving.

Als overlevenden voelden de oud-strijders ook een morele verplichting ten aanzien van hun gevallen kameraden. Van bij hun terugkeer zouden de oud-strijders zich als een bijzonder aanwezige en strijdlustige groep ontpoppen, die het Belgische establishment zowel in de dorps- als in de Wetstraat regelmatig kopzorgen bezorgde.

Martin Schoups is historicus en is als FWO-aspirant verbonden aan de Universiteit Gent (Onderzoeksgroep Sociale Geschiedenis na 1750). Hij publiceert onder andere over de Belgische voedselpolitiek na de Eerste Wereldoorlog. Voor zijn proefschrift onderzoekt Schoups de straatmanifestaties van stedelingen tegen de achtergrond van de democratisering in de periode van 1880 tot 1940.

Antoon Vrints is hoofddocent geschiedenis aan de Universiteit Gent (Onderzoeksgroep Sociale Geschiedenis na 1750). Hij publiceert over de sociale geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en over conflictregulering in langetermijnperspectief. Vrints is de auteur van Het theater van de straat. Publiek geweld in Antwerpen tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw (2011) en met Maarten Van Ginderachter en Koen Aerts stelde hij Het land dat nooit was. Een tegenfeitelijke geschiedenis van België (2014) samen.

Technische fiche:
  • Auteurs: Martin Schoups & Antoon Vrints
  • Uitgeverij Polis
  • Verschenen op 19/11/2018
  • 978 94 6310 378 7
  • 335 BLZ.
  • €22.50

Gepubliceerd op 19/11/2018.