De strijd in de Wijtschateboog - Mesen en Heuvelland in '14-'18
Michel Vansuyt
Twee jaren na de publicatie van het boek “De strijd om de heuvelrug - Wijtschate ’14-‘18” verschijnt van de auteur Michel Vansuyt “De oorlog in de Wijtschateboog - Mesen en Heuvelland in ’14-‘18” op de boekenmarkt. Dit boek kan als een aanvulling van het eerste boek en bijgevolg samen als een geheel beschouwd worden.

Voor de geallieerden waren er het IJzerfront en de Ieperboog. Maar de Duitse keizer Wilhelm II had het Vlaanderenfront ingedeeld in vier delen, namelijk “Gruppe Dixmuden”, “Gruppe Ypern”, “Gruppe Wijtschaete” en “Gruppe Lille” (rechts van de Leie). Het boek begint met de doortocht van de Duitse troepen op 7 oktober 1914 en de laffe moord op de veldwachter van Westouter. De voorbereidingen door de geallieerden van de Mijnenslag 7 juni 1917 worden uitvoerig beschreven. Daarbij wordt ruim aandacht besteed - met uitvoerige lijst en plan - aan de Duitse “Camouflet mijnen” (tegenmijnen).

Het verhaal wordt gebracht van alle Britse divisies en het II Anzac in de mijnenslag. Ook vele andere wapenfeiten worden beschreven: - de gewonde London Scotsman die op Halloween ’14 gewond werd en later een bekende filmster werd - de perikelen van de North Midland Territorial Division te Kemmel en te Wulvergem in 1915 - het Duitse infanterieregiment Nr. 17. Orff dat te Wijtschate was in 1915 en 1917 - de Canadese raid op Basse Cour (Mesen) op 17 november 1915 - de verdediging van Wijtschate door de Zuid-Afrikaanse brigade, de acties te Nieuwkerke, waarbij Captain Crowe zijn Victoria Cross verdiende en de gevechten aan Onraet Wood. Dit alles in de Duitse aanloop naar de verovering van de Kemmelberg (april’18) - de acties van de 27° en 30° Amerikaanse divisies (eind augustus - begin september ’18) in het eindoffensief.

Ook het leven achter het front wordt geschetst met onder andere de lijst van de Britse militaire kampen in de regio Kemmel (met plaatsaanduiding op drie kaarten). Als eerbetoon aan de Belgische strijders uit Mesen en Heuvelland aan het IJzerfront volgt als slot de lijst van de Vuurkruisers (het Vuurkruis is de grootste Belgische onderscheiding uit W.O. I) uit Mesen en Heuvelland, evenals de lijst van alle burgerlijke en militaire slachtoffers van beide Wereldoorlogen.  Het boek telt 192 pagina’s en is rijkelijk geïllustreerd met 50 kleurfoto’s, niet minder dan 60 zwart-witfoto’s (waarvan meerdere onuitgegeven), 20 kaarten en detailplannen, met aanduiding van loopgraven,…

De verschijningsdatum van het boek was 20 december 2011. Het boek kan rechtstreeks bij de auteur aangeschaft of besteld worden, nl. Michel Vansuyt, Ooievaarlaan 28, 8900 Ieper (tel.057/20.32.17) of via e-mail vansuyt.michel@gmail.com aan de prijs van 22 € (plus eventueel 5 € portkosten). Overschrijven kan op KBC BE48.4648.1655.3127. Het boek is ook te verkrijgen in de boekenwinkels en de betere krantenwinkels van Heuvelland en Ieper.


Gepubliceerd 17/02/2012.