De vergeten soldaten van de Eerste Wereldoorlog
Dominiek Dendooven
De vergeten soldaten van de Eerste Wereldoorlog
Een vergeten geschiedenis van de 140.000 soldaten uit China en India die meevochten in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog.

Dat tijdens de Eerste Wereldoorlog miljoenen soldaten streden aan het front bij Ieper is geweten. Veel minder bekend is dat er daar ook honderdduizenden uit de kolonies bijzaten. Liefst 140.000 kwamen uit China en evenzoveel uit India. Ze vochten vooral in dienst van de Fransen en de Britten. Waarom belandden ze daar? Hoe beleefden ze de loopgraven? Welke invloed had hun verblijf op henzelf en op de samenlevingen waar ze, in het beste geval, naar terugkeerden? In De vergeten soldaten van de Eerste Wereldoorlog pluist Dominiek Dendooven het uit. Maar hij staat ook stil bij de blik van de Europeanen: ‘Vandaag zag ik de eerste Chinezen, met hun blauwe, linnen kostuums. Verschillende zagen eruit als onnozelaars of halve zotten. Hun gezichten hebben iets vrouwelijks: ze hebben nauwelijks baarden.’ Een vergeten geschiedenis van zij die honderd jaar in het donker bleven en niet gezien werden.

Auteur Dominiek Dendooven is historicus en wetenschappelijk medewerker van het In Flanders Fields Museum. Hij bestudeert er onder meer de geschiedenis van niet-Europese troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Technische info:
  • Uitgeverij EPO
  • Jaar van uitgave: 2019
  • Bindwijze: paperback
  • Aantal pagina's: 360p.
  • Verschijningsdatum: mei 2019

Gepubliceerd: 11/05/2019