Deckers' dagboek 1914-1919 - Notities van een oorlogsvrijwilliger
André Gysel
Deckers' dagboek 1914-1919 - Notities van een oorlogsvrijwilliger
Op 4 augustus 1914 laat student René Deckers, afkomstig uit een welgestelde Brusselse familie, zich inschrijven als oorlogsvrijwilliger. Als heftig antimilitarist wil hij ten strijde trekken om met het Duitse militarisme korte metten te maken. Maar dat valt niet mee.

Bij de ontredderde aftocht van het Belgisch leger richting Westhoek en de omzwervingen van het Vrijwilligersregiment in Noord-Frankrijk beseft hij hoe klein en eenzaam de gewone soldaat is.

Aan het front in Ramskapelle later in Steenstrate en Drie Grachten moet hij net als andere infanteristen als een reptiel door de modder kruipen om de artillerieduels te overleven. Het is bijna een wonder hoe hij het er altijd weer heelhuids vanaf brengt. Begin 1916 kan hij muteren naar de artillerie, eerst als telefonist, later als waarnemer in de sectoren Drie Grachten, Diksmuide, Pervijze en zelfs van uit een namaakboom bij Steenstrate.

René Deckers had lak aan militaire discipline, aan kazernetoestanden had hij een broertje dood. Niet te verwonderen dus dat zijn militaire dienststaat gekruid wordt met een goedgevuld strafblad omdat hij een dag te laat uit verlof kwam of omdat hij eenvoudig weigerde aardappelen te schillen : kleine vergrijpen die een hoge drempel vormden om een officieren carrière te kunnen maken.

Auteur : André Gysel °1942, leraar Nederlands en geschiedenis, Sint-Aloysiuscollege, Diksmuide, Toeristische Gids voor de Westhoek en Natuurgids in de Blankaart. In een streek die door de Grote Oorlog werd getekend, gaat zijn bijzondere belangstelling uit naar alles wat enigszins met 14-18 verband houdt.

Technische gegevens:
  • 16,5 x 24 cm staand
  • papier : machinegstreken papier 150g/m², garengenaaid, gebrocheerd
  • 305 illustraties waarvan 252 nooit eerder gepubliceerd
  • Auteur : André Gysel

Gepubliceerd 14/04/2000.