Dokter Albert De Moor, Spoedarts in de Eerste Wereldoorlog
Jack De Moor
Dokter Albert De Moor, Spoedarts in de Eerste Wereldoorlog
Bij de evacuatie van gewonden van het slagveld tijdens de Eerste Wereldoorlog was snelheid vaak het verschil tussen leven en dood. Dokter Albert De Moor uit Gent was een pionier die een van de eerste gemotoriseerde ambulancediensten heeft opgezet, de 'Colonne Automobile d'Ambulances et Brancards'. De voertuigen werden opgevorderd bij de burgerbevolking, het ambulancesysteem werd met veel creativiteit en organisatietalent opgericht door dokter De Moor. Zijn gemotoriseerde eenheid was al in de eerste oorlogsmaanden operationeel en redde levens.

Hoe hij dat klaarspeelde en wat deze colonne vervolgens meemaakte tijdens de veldtocht, de IJzerslag en daarna, vertelt dit boek. Het is een wondere tocht van geïnspireerde improvisatie, van moed, geluk en veel wilskracht en opoffering. Jack De Moor, zoon van dokter Albert De Moor, laat de betrokkenen zelf het verhaal vertellen, aan de hand van twee dagboeken en brieven van De Moor aan zijn moeder. Met een inleiding van Piet Chielens, coördinator van het In Flanders Fields Museum in Ieper.

Geïllustreerd met meer dan 80 originele documenten en authentieke foto's.

Technische gegevens:
  • tekst: Jack De Moor fotografie: privébezit familie De Moor, privébezit familie Hertoghe, Flanders Fields Museum, Stephan Vanfleteren
  • Uitgeverij Kannibaal
  • softcover, 272 blz.
  • ft 18 x 13 cm
  • prijs: 24,50 euro (inclusief verzendingskosten)
  • Meer info via: www.uitgeverijkannibaal.be

Gepubliceerd 30/04/2012.