Door Vlaamse velden
Annemie Reyntjens
Door Vlaamse velden
De Eerste Wereldoorlog liet in Vlaanderen een indrukwekkend patrimonium achter.

Deze editie volgt het chronologische verloop van de Grote Oorlog van het begin tot het eind en fungeert als een complete gids van het WO I-erfgoed op Vlaams grondgebied, van het gedenkteken voor de Zwarte Duivels in Halen tot het graf van de laatste gesneuvelde in de Westhoek. Het boek is doorspekt met ontroerende verhalen en verbluffende fotografie van toen en nu.

We houden halt in Tienen, waar de helft van het 22ste Linieregiment werd weggeslagen, en mijmeren zacht bij de oorlogsdoden in de crypte van de Sint-Pieterskerk in Grimde. Opmerkelijk is het, hoeveel eclatante sporen ’14-’18 in Antwerpen, Gent en Brugge heeft achtergelaten.

We vertellen alles over de schande van Leuven en de Bloednacht in Aarschot. Ontroering heerst in Mechelen en Veltem-Beisem. Uiteindelijk arriveren we, vermoeid van de zwaarbeladen tocht, op de met soldatenknoken dooraderde bodem van de Westhoek, en ook hier doen we wat we niet laten kunnen: u verrassen.

Door Vlaamse Velden is het zesde deel in de reeks Spiegel van de Grote Oorlog: 12 luxueuze boeken vertellen het oorlogsverhaal vanuit verrassende invalshoeken en verbinden 'toen' met 'nu'. Steeds aangevuld met toeristische tips en prachtige kleurenfoto's.

Technische info:
Gepubliceerd 26/08/2015.