Ferme Olivier Cemetery 1914-1918 - Elverdinghe
Bernard Pauwels, Christine Margodt, Frans Descamps en André Carnel
Ferme Olivier Cemetery 1914-1918 - Elverdinghe
Cemetery Index B.1 – 1921 (reprinted 1984)
 
De ‘Imperial War Graves Commission’ (IWGC, later Commonwealth War Graves Commission’ genoemd) werd door Sir Fabian Ware ingesteld in 1917. Een van de basisopdrachten, samen met het aanleggen van militaire begraafplaatsen en het bouwen van monumenten, was het opstellen van namenlijsten van de geïdentificeerde oorlogsdoden. Het werd niet toegelaten de oorlogsdoden naar hun eigen land over te brengen. De namenregisters werden opgesteld en gepubliceerd in een reeks boeken, land per land.

In België werden 453 genummerde namenregisters opgesteld, per stad of gemeente of gehucht of naar een nabijgelegen goed bekend café (of ‘cabaret’). De serie in België liep van B-1 Ferme-Olivier, Elverdinge, 1921 tot B-453 Sanctuary Wood Cemetery, Zillbeke, 1935. Iedere begraafplaats telde minimum een 40-tal graven. De enkele graven op de kerkhoven of de gemeentelijke begraafplaatsen bleven behouden, zolang de bestemming van deze plaatsen behouden bleef. Indien nodig werden de oorlogsdoden geconcentreerd naar een andere plaats, meestal naar Cement House Cemetery in Langemark dat het statuut ‘open cemetery’ had.

Drie leden van The Western Front Association België hebben samen een onderzoek opgesteld betreffend Ferme-Olivier. De drie medeauteurs hebben de begraafplaats en de drie perken ontleed naar: samenstelling, eenheid, rangen, de militairen en omstandigheden van hun dood, en het verhaal tout court. Perk 1 werd ontleed door Bernard Pauwels en Christine Margodt, Perk 2 door Frans Descamps en Perk 3 door André Carnel. Ook werden zoveel als mogelijk de werkwijze van het IWGC systeem uitgelegd. Alles werd klaar en eenvoudig uitgelegd hoe IWGC de namenregisters opstelde. Christine Margodt verzorgde de lay-out.

Het inleidend voorwoord werd geschreven door Prof. dr.Marc Vervenne, Ere-rector KULeuven. Ferme-Olivier en de familie De Roo ligt hem bijzonder aan het hart; hij vond er zijn vrouw Christine.

De studie is nu beschikbaar gesteld voor de leden WFA België vzw en belangstellenden. Aan de kostende prijs van 15 € (+ 5 € port) per exemplaar kan de bestelling worden doorgegeven: bestuurslid Bernard PAUWELS, Cyriel Vanhauwaertstraat 29, 8890 Moorslede – Tel.051/77 76 89 – of bij voorkeur door een mailbericht: bernard.pauwels1@telenet.be. Een studie die niet mag ontbreken in uw bibliotheek.


Gepubliceerd 09/01/2021.