Flamen, Azen en Anzac's - 1917 : Het Vlaamse Front in beweging
Roger Lampaert
Flamen, Azen en Anzac's - 1917 : Het Vlaamse Front in beweging
Industrieel ingenieur Roger Lampaert werd in 1945 in Ieper geboren. Zijn grote interesse voor de militaire gebeurtenissen in de Eerste Wereldoorlog stamt al uit zijn kinderjaren. Deze belangstelling werd nog aangewakkerd wanneer hij zich ging vestigen nabij Hill 60 in Zillebeke op de vroegere Brits-Duitse frontlinie.

Zijn studies in deze reeks 'België in Oorlog' betreffende de periode 1914-1918 geven een globaal overzicht van alle militaire gebeurtenissen in België. Deze worden zowel langs de Duitse als de geallieerde zijde bekeken.

Na BELGIE IN OORLOG 8: De Inval waarin de gebeurtenissen van augustus 1914 toen de Duitse troepen ons land binnenvielen centraal stonden, kwam BELGIE IN OORLOG 9: Stabilisatie in Vlaanderen met het beleg van Antwerpen en de Slag aan de IJzer. In BELGIE IN OORLOG 11: Vuur en Gas in de Loopgraven beschreef Roger Lampaert de inzet van mosterdgas en tevens een minder gekend aspect van de Eerste Wereldoorlog : de vlammenwerpers.

Met BELGIE IN OORLOG 14: Flamen, Azen en Anzac's wordt ingegaan op de problemen achter de frontlinie. Daar uit zich de strijd voor politieke en sociale gelijkstelling van de Vlamingen in verschillende vormen. Ook wijzigt het oorlogsgebeuren aanzienlijk. Vliegtuigen gaan een steeds belangrijker rol spelen waardoor de supprematie in de lucht voortdurend van kamp wisselt. Op de grond laait de strijd opnieuw in alle hevigheid op tijdens de derde slag om Ieper, één der bloedigste episodes uit de Eerste Wereldoorlog.

Technische gegevens:
  • Auteur : Roger Lampaert
  • Prijs : 17,50 euro (inclusief portkosten)
  • Aantal pagina's : 80
  • Illustraties : 80
  • Uitgever : Uitgeverij De Krijger

Gepubliceerd 15/01/2001.