Godenschemering over Ieper
Jan Dewilde
Jan Dewilde. Godenschemering over Ieper. Ieper gezien door de fotografen Léontine, Maurice en Robert Antony (1893-1930).
Ieper, Erfgoedcel en Stedelijke Musea Ieper, 2007. 

Maurice en Robert Antony behoren tot de belangrijkste fotografen van het begin van de twintigste eeuw. Ze groeiden op in Ieper en bouwden de zaak van hun moeder uit tot een bloeiend familiebedrijf. De duizenden foto’s die zij maakten geven ons een goed zicht op het dagelijks leven van die tijd. Veel van hun foto’s worden bewaard in de Stedelijke Musea van Ieper. Deze collectie vormt voor de allereerste keer het onderwerp van een boek dat volledig aan de Antony’s en Ieper is gewijd.

Dat boek vangt aan met de biografie van Léontine Antony-Permeke en haar zonen, overvloedig geïllustreerd met historische documenten en foto’s waarvan heel wat nooit eerder werd gepubliceerd. Het tweede en omvangrijkste deel van het boek is een album van zo’n 300 foto’s! Ze tonen de evolutie van Ieper, een charmant stadje met een schitterend architecturaal patrimonium tot een oorlogssite waar burgers noodgedwongen uit wegtrokken. Na de Grote Oorlog waren de broers bij de eersten om de wederopbouw van hun geliefde stad systematisch vast te leggen.

“Godenschemering over Ieper” is het zesde deel in de reeks inventarissen van het Ieperse kunstpatrimonium. Het werd gerealiseerd door de Erfgoedcel en het Stedelijk Museum Ieper i.s.m. met het communicatiebureau Madoc uit Gent, dat garant staat voor een nieuw pareltje van boekdrukkunst. Het grote boek (33,5 x 24,5 cm), volledig in vierkleurendruk, is ingebonden met kapitaalbandjes, wordt verkocht aan 38 euro in het Stedelijk Museum (en kan ook besteld worden bij de erfgoedcel: erfgoedcel@ieper.be). (+ €9 verzendingskosten). 

Nooit eerder bevatte een boek zoveel foto’s van Antony d’Ypres. Een primeur vormen de tien autochromen uit 1913 die zeer recent werden ontdekt: tot hiertoe zijn het de enige gekende kleurfoto’s van het vooroorlogse Ieper.

Om de uitgave van deze inventaris te ondersteunen stelt het Stedelijk Museum tot en met 1 juni 2008 een ruime selectie foto’s ten toon, gekozen uit de honderden foto’s in het bezit van de musea. Er werd gekozen voor originele afdrukken die nog door de fotografen zelf afgedrukt werden. Ook hun studiowerk komt aan bod: huwelijksfoto’s, groepsportretten, communicanten, enz. net zoals hun reportagewerk voor kranten en tijdschriften. Naast heel wat persoonlijke documenten wordt beknopt ook de evolutie van de fotografie geschetst aan de hand van onder andere de oudste foto in Ieper gemaakt in 1843.

Eerder verschenen in deze reeks volgende inventarissen: Auguste Böhm (2002), Théodore Ceriez (2003), Ieper op porseleinkaart (2004), Edouard Fiers (2005) en François Böhm (2006)

Info op http://www.erfgoedcelieper.be


Gepubliceerd 30/11/2007.