Halfweg Menin Road en Ypernstrasse - Gheluvelt 1914-1918
Jan Vancoillie
Halfweg Menin Road en Ypernstrasse - Gheluvelt 1914-1918
Als hoogste punt van de midden-West-Vlaamse heuvelkam is Geluveld voorbestemd om een belangrijke rol te spelen in de oorlogsgebeurtenissen aan het Ieperfront. Tussen 31 oktober en 11 november 1914 wordt de Duitse opmars hier tot staan gebracht. Tijdens de bloedige Derde Slag om Ieper zijn één op acht militairen buiten gevecht gesteld in Geluveld. In totaal worden hier tien Victoria Crosses en tien Pour le Mérites uitgereikt als hoogste Britse en Duitse onderscheidingen. Voor de Britten ligt Geluveld op de weg naar Menen, de Menin Road, die het front voor Ieper kan doorbreken. De Duitsers willen naar Ieper over diezelfde Ypernstrasse. De titel is dan ook toepasselijk: Halfweg Menin Road en Ypernstrasse.

De basis van de voorliggende studie is een licentiaatsverhandeling aan de KU Leuven van Jan Vancoillie rond de krijgsgevangenen in het dorp. Daarbij heeft Franky Bostyn het boek ondermeer voorzien van een inventarisatie van het oorlogspatrimonium van de voormalige gemeente. Marcel Pauwels brengt een deel over Geluveld voor de algemene ontruiming van 20 oktober 1914 en een uitgebreid relaas over de boeiende naoorlogse jaren 1919-1930

Als derde studie van de Association for Battlefield Archaeology in Flanders is 'Gheluvelt 1914-1914' een waardige opvolger van 'Beecham Dugout' (1999) en 'Bayernwald' (2000). Het boek is rijkelijk geïllustreerd met uniek foto-materiaal uit leger-archieven en private verzamelingen. Deze boeiende historische terreinstudie verdient opnieuw een bijzondere plaats voor al wie militaire, archeologische of heemkundige interesse heeft in de Ieperstreek.

Technische gegevens:
  • 20 x 17,5 cm staand
  • 400 blz.
  • Auteur : Jan Vancoillie
  • Uitgegeven door de Association for Battlefield Archaeology in Flanders
  • Het boek is totaal uitverkocht en dus niet meer beschikbaar.
Laatst bijgewerkt: 07/05/2013

Gepubliceerd 02/11/2002.