Het Belgische leger in de Groote Oorlog
Pierre Lerneux
Het Belgische leger in de Groote Oorlog
België: in augustus 1914 haalt de naam plots alle krantenkoppen. Het Duitse keizerrijk heeft de internationale afspraken immers naast zich neergelegd en is een neutraal land binnengevallen. De Britse oorlogsverklaring blijft dan ook niet uit. “Poor little Belgium” dient, samen met Servië, te worden verdedigd, waardoor de strijd van de geallieerde landen meteen legitiem wordt.

Op het militaire vlak weet het Belgische leger iedereen te verwonderen door zijn weerstand, die veel sterker is dan verwacht. Hoewel de strijdmacht over een eerder beperkt aantal manschappen beschikt (230.000), slaagt ze erin de vijand de hele oorlog lang van op een stukje deels overstroomd grondgebied het hoofd te bieden én in de herfst van 1918 een nieuw offensief te lanceren. In deze context verkrijgt België, als slachtoffer van omvangrijke verwoestingen en systematische industriële ontmanteling, bij de opmaak van de vredesverdragen prioritair compensaties.

Dit boek van zo’n 600 pagina’s en met meer dan 1.650 foto’s (zowel in zwart-wit als in kleur) is gewijd aan de uniformen en de uitrustingen van het Belgische leger en verwante gewapende instellingen zoals de burgerwacht en de Openbare Weermacht in Congo. De bibliografie over dit onderwerp was tot nog toe heel beperkt, met slechts enkele artikels en brochures.

Coordinatie: Dr. Pierre Lerneux

Met bijdragen van Ilse Bogaerts, Émilie Gaillard, Dominique Henrard, Pierre Lierneux, Kris Michiels, Sandrine Smets, Rob Troubleyn, Piet Veldeman and Philippe Jacquij

Technische gegevens:
  • Price: € 99.00
  • ISBN 978-3-902526-74-8 (Dutch)
  • Weight: 3.20 kg
  • 600 pages
  • approx. 1650 colour photographs, contemporary BW-photographs and illustrations
  • bound in linen with a protective cover.
  • Format: 29.5 × 26.0 cm

Gepubliceerd 09/12/2015.