Het boek van oorlog en vergeten
Joost Loncin


In Het boek van oorlog en vergeten vertelt Joost Loncin over hoe de vondst van opa’s oude militaire zakboekje bij een anders zwijgzame familie de verdrongen familieverhalen doet opwellen. Samen vormen die een kolkende aanklacht tegen militarisme en oorlog. Ze maken de pijn voelbaar van oorlogstrauma’s die van generatie op generatie worden doorgegeven. Ze maken de angst voelbaar wanneer de persoonlijke al dan niet verdrongen herinneringen botsen met de gecanoniseerde geschiedenis. De schrijver baseerde zich op getuigenissen en historisch onderzoek. Deze spannende roman is zijn fictiedebuut en verschijnt op 22 februari 2022 bij Davidsfonds Uitgeverij.

Charlie Klein komt na een hachelijke opdracht als hulpverlener in Ethiopië uitrusten bij zijn grootmoeder aan de Vlaamse kust. Het is 1989. Ethiopië gaat gebukt onder hongersnood en burgeroorlog. Charlie deed tot dan zijn werk tot ieders tevredenheid, maar nu is zijn veer gebroken. Dat zit hem dwars. Hij zoekt zijn zwakke plek in zijn armoedige kindertijd in een bescheiden Brusselse volkswijk. Zijn ouders waren zwijgzaam en zeer teruggetrokken. Als zijn jeugdvriend Jacky hem komt opzoeken, herkent die zich in die situatie. Wanneer ze met enkele familieleden op uitstap gaan in de Westhoek, op de plekken waar hun grootvaders vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog, worden ze geconfronteerd met de oorlogsgeschiedenis maar ook met hun eigen verzwegen herkomst en verleden. Zo banen ze zich een weg door een chaos van angstaanjagende verhalen op zoek naar inzicht en verlossing. 

Over de auteur

Joost Loncin (1955) liep school in de Brusselse volkswijk Marollen en studeerde later Germaanse filologie. Hij werkte voor 11.11.11. Daarna werd hij journalist bij de toenmalige BRT-Wereldomroep en bij de kranten Het Volk en Het Nieuwsblad. In die hoedanigheid bracht hij verslag uit van talrijke Afrikaanse en andere conflictgebieden. Hij was ook politiek journalist en de laatste commentaarschrijver van Het Volk. Bij Davidsfonds Uitgeverij publiceerde hij eerder het naar het Frans vertaalde “Geheime Routes en Netwerken”.

Technische info
  • Verschijnt 22 februari 2022
  • Davidsfonds Uitgeverij
  • ISBN: 978 90 223 3878 0
  • Softcover - 256 p. - € 24,99
  • Online bestellen

Gepubliceerd op 27/01/2022.