Het malheur van de keizer : Geluwe 1914-1918
Dirk Decuypere
Het malheur van de keizer : Geluwe 1914-1918
'Keizer, wat malheur...' zijn de eerste woorden van het oorlogslied waarmee de Geluwse soldaat Jules Decuypere, grootvader van de auteur, zijn toehoorders ontelbare keren probeerde op te zwepen. Een stukje van dat 'oorlogsmalheur' trof ook zijn dorp Geluwe, dat tot aan de Derde Slag bij Ieper voor de Duitsers de laatste gemeente op de beruchte Menin Road, de weg Menen-Ieper, was waar het dagelijkse leven nog een beetje naar vrede rook.

Vanop de Geluwse Koelenberg vertrok oorlogsvrijwilliger Adolf Hitler eind oktober 1914 met zijn regiment voor de tragische stormloop op Geluveld, die meteen zijn vuurdoop werd. En in het begin van 1915 werd in Geluwe het kersverse 'Pionierkommando Peterson' opgeleid, dat de Duitse gasaanval van 22 april 1915 mogelijk maakte.

Dit boek beschrijft op de eerste plaats het wel en wee, vooral van de burgers maar ook van de militairen, in een dorp dat constant de kanonnen van het Ieperboog-front hoorde rommelen en door massa's troepen bezet was. Heel wat families sloegen al in oktober 1914 op de vlucht en kwamen in Frankrijk en Engeland terecht. Tijdens de Derde Slag bij Ieper liep het dorp hele-maal leeg en legden beschietingen het bijna volledig in puin.

De auteur begon meer dan een kwarteeuw geleden aan zijn eerste interviews. Intussen leven de meeste getuigen enkel verder in dit boek. Hun 'verhalen' worden bevestigd en aangevuld door, en rijk geïllustreerd met materiaal dat groeide uit jarenlang onderzoek in lokale, binnen- en buitenlandse archieven...

Voor dit boek kreeg de auteur in 1998 het bronzen ereplaket van de zesjaarlijkse West-Vlaamse Provinciale Prijs voor Geschiedenis

Technische gegevens:
  • 24 x 17cm, garengenaaid, gekartonneerde harde kaft
  • 600 blz., 300 illustraties (meestal onuitgegeven foto's)
  • Auteur: Dirk Decuypere
  • Uitgegeven in eigen beheer

Gepubliceerd 14/04/2000.