Het onbarmhartige bos
Eddy Lambrecht
Het onbarmhartige bos
“HET ONBARMHARTIGE BOS”
NIEUWE PUBLICATIE VAN EDDY LAMBRECHT BELICHT
DE STRIJD OM HET BOS VAN HOUTHULST IN 1917

Het boek

De gebeurtenissen in de omgeving van het Bos van Houthulst in 1914 en 1918 zijn vroeger al uitvoerig beschreven. Dit nieuw boek van Eddy Lambrecht beschrijft voor het eerst uitgebreid de gevechten in 1917, tijdens het tweede deel van Derde Slag bij Ieper. Daarbij wordt dieper ingegaan op de gevechten in de omgeving van het Vrijbos (op het grondgebied van Langemark-Poelkapelle, Houthulst en Staden).

Het Bos van Houthulst was één van de Britse doelen tijdens de eerste fase van hun offensief. De hertog van Marlborough uit de 18de eeuw indachtig, werd de verovering van het Bos van Houthulst als cruciaal gezien voor een verdere opmars in de richting van de Noordzeekust. Toch bleef het bos ver buiten het bereik van de Britse aanvallers in de zomer van 1917. Ondertussen probeerden de Britten enkele beken, die de weg naar het Vrijbos versperden, over te steken: de Sint-Jansbeek, de Steenbeek en de Broenbeek.

Eddy Lambrecht heeft uitgebreid aandacht voor de Britse aanvalstactieken en Duitse verdedigingstactieken in 1917, maar er is ook een hoofdstuk over de geschiedenis van het Bos van Houthulst voor 1917, met aandacht voor de vele kastelen en de zware scheepskanonnen die de Duitsers plaatsten. Daarnaast is er ook een hoofdstuk over de luchtoorlog in de onmiddellijke omgeving.

Pas in oktober kwam het Bos van Houthulst in zicht. Ondertussen ondersteunden ook Franse eenheden de Britse aanval. Iedere fase van de Frans-Britse aanval wordt zowel vanuit Frans-Brits als Duits oogpunt beschreven, ondersteund door kaarten en foto’s, met aandacht voor de hedendaagse overblijfselen van de gevechten. Een aantal persoonlijke verhalen maken de oorlogsgruwel extra tastbaar.

Het onbarmhartige Bos” vertelt op 208 bladzijden in tien hoofdstukken het verhaal van de ondergang van het Vrijbos en de gevechten tussen Ieper en het Bos van Houthulst in de tweede helft van 1917. Dit verhaal wordt ondersteund door meer dan 130 foto’s en 30 kaarten en aan de hand van persoonlijke verhalen, ondersteund door een uitgebreide index op plaatsnamen en eenheden.

Het boek zal verkrijgbaar zijn in verschillende boekhandels en musea in de omgeving en kan ook rechtstreeks gekocht worden bij de uitgever. De prijs is 22,50 euro (afhaling mogelijk in de Deken Jonckheerestraat 2B te Wevelgem na afspraak op 0474/32.51.29 (na 17u30) of op aok4@telenet.be). Wie het thuisgestuurd wil krijgen, kan 29 euro (incl. 6,50 euro verzendingskosten binnen België) overschrijven op rekening BE40 9730 8888 4063 (BIC: ARSPBE22).

De auteur

Eddy Lambrecht (°1953) is al van zijn jeugdjaren geïnteresseerd in oorlogsgeschiedenis. Al meer dan twintig jaar is hij voornamelijk bezig met de Eerste Wereldoorlog. Hij schrijft geregeld artikels voor “Shrapnel”, het tijdschrift van de Western Front Association België vzw, en is actief bij het heemkundig tijdschrift “Cnock is Ier”.

Hij schreef eerder al “Gruss aus Flandern!” (2004), “Versteende vleugels” (2005), “Voor hen geen zeemansgraf” (2007), “Zij vielen uit de hemel” (2008), “Ten aanval!” (2013) en “Knokke & Westkapelle in de Grote Oorlog” (2014).

Dit boek was aanvankelijk gepland als een artikel voor “Shrapnel”, maar het werd een stuk uitgebreider. Een uitgever vinden was een ander paar mouwen. Een aantal uitgevers die werden aangesproken, vonden de inhoud te specifiek en vonden dat er teveel kaarten in stonden. Ook een kwaliteitsvolle druk voor de vele foto's was een probleem. In november 2013 bleek Jan Vancoillie wel bereid om het boek uit te geven.

Waarom een boek over de gevechten bij het Bos van Houthulst? De gevechten in de omgeving van het Vrijbos tijdens 1917 werden nog niet eerder beschreven en bovendien gaat de aandacht voornamelijk uit naar de opmars tussen Ieper en Passendale, terwijl de soldaten die vochten bij Houthulst, Langemark, Staden, Jonkershove, Mangelare enz. net dezelfde miserie kenden en in dezelfde modder wegzonken.

De uitgever

Jan Vancoillie (°1976) is historicus van opleiding en is auteur en co-auteur van onder meer “Bayernwald”, “Beecham Dugout”, “Halfweg Menin Road en Ypernstrasse”, “Ten oorlog met schop en houweel” en “De Duitse militaire begraafplaats Menen Wald”.

Voor de uitgave van zijn boek “De Duitse militaire begraafplaats Menen Wald” (2013) besloot hij te starten in bijberoep als uitgever en historicus. “Het onbarmhartige Bos” is zijn tweede uitgave. Naar de toekomst toe zijn nog een aantal uitgaves rond de Eerste Wereldoorlog gepland. De nadruk ligt op origineel werk met aandacht voor zowel geallieerde als Duitse eenheden. De uitgaves zijn telkens ook rijk geïllustreerd met voornamelijk niet eerder verschenen illustraties.

Technische gegevens

Titel: Het onbarmhartige Bos. De gevechten bij het Bos van Houthulst in 1917 (3de Slag bij Ieper).
ISBN: 9789082103915
Afwerking: hardcover
Pagina's: 208
Publicatiedatum: 20/09/2014
Formaat: 17,5 x 25
Verkoopprijs: 22,50 euro
Uitgever: Jan Vancoillie (http://www.aok4.be/)