Het vergeten offer - Veurne van Belle Epoque naar Wereldoorlog I
André Gesquiere
Het vergeten offer - Veurne van Belle Epoque naar Wereldoorlog I
Veurenaar Albert Gesquiere heeft 4de boek uit.

Veurenaar Albert Gesquiere heeft zijn vierde boek uit. “Het vergeten offer. Van Belle Epoque naar Wereldoorlog I”, luidt de titel. “Omdat slechts zeer weinigen zich momenteel nog kunnen herinneren hoe het indertijd verlopen is, heeft de jongste generatie het nu moeilijk om zich voor te stellen hoe dit ooit kon gebeuren. We kunnen het ook niet meer vragen aan de mensen die het toen allemaal meegemaakt hebben en het is zo belangrijk dat we niet vergeten welke gruwel de wereldoorlog eigenlijk wel was. Om die reden heb ik dit boek gemaakt”, licht de bijna 77-jarige Albert Gesquiere toe.

“Het vergeten offer” schetst hoe de kiem van Wereldoorlog I in Europa ontstond tijdens de Belle Epoque al. “Het was een schijnbaar vredige, voortvarende periode, maar het is wel in deze zogezegde vredige periode dat het ontstaan van Wereldoorlog I moet gezocht worden”, vertelt Albert. “Het was de tijd van de kolonies en landen zoals Duitsland waren op zoek naar uitbreiding van hun grondgebied.”

In zijn boek waar Albert Gesquiere 4 jaar aan werkte, schetst hij historisch correct en waarheidsgetrouw hoe de Veurnse samenleving ontwikkelde tijdens de Belle Epoque gevolgd door wat de Veurenaars doorgemaakt hebben tijdens Wereldoorlog I en hoe die Wereldoorlog hun kijk op de wereld op de samenleving heeft veranderd.

Achteraan het boek is ook de namenlijst opgenomen van de Veurenaars die omkwamen tijdens Wereldoorlog I.

“Het heeft me 4 jaar opzoekwerk gekost, maar het resultaat mag er zijn. Het is een interessant werk geworden zowel voor Veurenaars als niet-Veurenaars.”

Het boek kost 19,75 EUR en is te koop in de betere boekhandel en in de Dienst voor Toerisme Veurne  - Grote Markt 29 – 8630 Veurne -  infotoerisme@veurne.be


Gepubliceerd 05/02/2012.