Het verhaal van de oude vaart
Lieven Stubbe


Op maandag 28 november 2016 stelde de Provincie West-Vlaanderen het boek ‘Van Tragedie tot Trekpleister’ voor.

In ‘Van Tragedie tot Trekpleister’ neemt streekgids en auteur Lieven Stubbe de lezer op sleeptouw doorheen de geschiedenis van de 'Oude Vaart' in provinciedomein De Palingbeek in Ieper.

Het boek telt 232 bladzijden en bevat 200, vaak onuitgegeven, illustraties. Het kost 15 euro en is onder andere te verkrijgen in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis (Jan van Eyckplein 2) in Brugge en in het ‘In Flanders Fieldsmuseum’ in Ieper. De publicatie kan ook via de website www.west-vlaanderen.be/webshop, via provincie@west-vlaanderen.be of via 0800 20 021 besteld worden.

Beeldmateriaal

Illustraties, foto's en documenten uit het Ieperse stadsarchief, het ‘In Flanders Fieldsmuseum’ en belangrijke private collecties brengen het verhaal weer tot leven. Fotograaf Stefaan Dewickere bracht het huidig kanaal in beeld.

Verhaal van de ‘Oude Vaart’

De Oude Vaart, het groene lint doorheen de Palingbeek, kent een bewogen geschiedenis.

In 1864 werd het startschot voor de aanleg van een waterweg tussen Ieper en Komen, tussen IJzer en Leie, gegeven. Die doorsteek van 18 km leek op papier een haalbare kaart.

Op 23 juli 1913 kwam met het instorten van de imposante Sint-Elooisbrug een einde aan vier pogingen of een halve eeuw graven en bouwen aan een kanaalverbinding tussen Ieper en Komen.

Eén jaar na die dramatische mislukking overspoelde de Eerste Wereldoorlog de streek rond Ieper. Na de oorlog herstelde de natuur wat de mens vernielde. De plannen voor de vaart werden voorgoed opgeborgen.

In 1973 werd de kanaalsleuf als provinciedomein De Palingbeek opengesteld. De voorbije 25 jaar groeide het domein uit tot 250 ha bijzonder waardevolle natuur. Het werd een ware trekpleister waar jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers van genieten.

Praktisch

Het boek is verkrijgbaar:
  • in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis (Jan Van Eyckplein 2 in Brugge)
  • in het ‘In Flanders Fieldsmuseum’ (Grote Markt 34 in Ieper)
  • in de Standaard Boekhandel (Grote Markt 37 in Ieper)
  • in de Brugse Boekhandel (Dijver 2 in Brugge)
  • via www.west-vlaanderen.be/webshop, via provincie@west-vlaanderen.be en via 0800 20 021
De kostprijs bedraagt 15 euro.


Gepubliceerd 21/12/2019.